limonka
Limonka - limetka - jest cytrusem z rodziny rutowatych, a pochodzi prawdopodobnie z Azji. Z tego też kontynentu drzewka limonkowe zostały sprowadzone do Egiptu i innych regionów północnej Afryki przez kupców z Bliskiego Wschodu w X wieku. W XIII wieku Maurowie przywieźli limonki do Hiszpanii, dzięki czemu owoc ten rozprzestrzenił się w Europie południowej. Limonki trafiły do Ameryki najpierw w 1493 roku - podczas podróży Kolumba - jednak na dobre zostały na Florydzie dopiero w XVI wieku, kiedy to zostały przywiezione przez hiszpańskich kolonizatorów z Indii Zachodnich. Obecnie limonka uprawiana jest w strefie tropikalnej i subtropikalnej, przede wszystkim w Indiach, Meksyku, Argentynie i Brazylii, a także w Europie, Egipcie i na Florydzie.
właściwości i zastosowanie:
- zawiera bioflawonoidy, mające właściwości antyoksydacyjne
- korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego
- podobne właściwości ma wodą z limonką, która dodatkowo także odchudza
- ma właściwości alkalizujące
- zawiera bardzo dużą ilość wit. C, A, a także potas
- jest owocem niskokalorycznym
- regularne spożywanie limonki łagodzi objawy neurastenii
- ma niski indeks glikemiczny
- powinna mieć błyszczącą skórkę o barwie od jasno - do intensywnej zielonej
- niewielkie brązowe przebarwienia na skórce nie wpływają na smak, lecz większe plamy oraz miękkie miejsca oznaczają zepsuty owoc, zaś twarda, pomarszczona skórka znaczy, że owoc jest stary
- owoce limonki powinno przechowywać się w chłodnym miejscu lub w temperaturze pokojowej
- jest popularnym dodatkiem do drinków i napojów alkoholowych, np. do mojito
- to również dodatek do sałatek i deserów
- pasuje również do owoców morza
- podobnie jak cytryna, doskonale wpływa na poprawę kondycji skóry oraz opóźnia proces jej starzenia się
- jest wykorzystywana w produktach przeznaczonych do oczyszczania skóry oraz do walki z przebarwieniami
- ma właściwości zmiękczające
Komentarze
Prześlij komentarz