kuchnia grecka
W Grecji każdy posiłek rozpoczyna się od koszyczka z chlebem - psomi, który Grecy maczają w oliwie z oliwek. Podawana w następnej kolejności sałatka też jest nią suto skropiona. Generalnie oliwa jest składnikiem i zarazem jedną z głównych przypraw sosów oraz dań z warzyw, mięsa i ryb. Nic dziwnego, to płynne złoto jest skarbnicą wielu cennych składników.
Kuchnia grecka to także ryby. Najpopularniejsze to morskie okonie, tuńczyk, makrele, dorady i płaszczki, które się grilluje, smaży i piecze, ale też gotuje się z nich zupę - akania - przyprawioną ziołami, natką pietruszki i czosnkiem.
W Grecji ważne są warzywa, z których przyrządza się przystawki i dania główne. Największą popularnością cieszą się warzywa strączkowe, takie jak fasola, groch, soczewica czy bób. Na greckim stole często goszczą bakłażany, cukinie, pory, papryka i pomidory. Bardzo ważne są także przyprawy, wśród których warto wymienić dziko rosnący cząber - używany przede wszystkim do zup, sałatek i dań z warzyw strączkowych. Niezwykle cenionym ziołem jest oregano. Odnajdziemy je w większości potraw - od chleba, przez sałatki, po zapiekanki warzywne i pieczenie. Grecy często sięgają po natkę pietruszki, dodając ją do masła, zup, sałatek i warzyw. Do popularnych ziół należy tez rozmaryn, tymianek, mięta, liście laurowe i bazylia.
Jak każda kuchnia, także grecka nie może się obejść bez deseru. Po obiedzie Grecy sięgają po owoce - arbuzy, brzoskwinie, melony, morele i cytrusy. Oprócz owoców najpopularniejszym deserem jest grecki jogurt z miodem, czasami podawany z dodatkiem orzechów. Ma charakterystyczny, słodko-kwaskowaty smak.
Z Grecją kojarzy się też ser feta. Ten pikantno-słony ser (nazywany też serem pasterskim), oryginalny produkowany jest z mleka owczego, z dodatkiem koziego. To doskonały składnik sałatek warzywnych, farszów oraz zapiekanek.
Komentarze
Prześlij komentarz