hummus
Zacznijmy od tego, że hummus to pasta z ciecierzycy, tradycyjne danie kuchni Bliskiego Wschodu, zaś humus to organiczne szczątki, głównie roślinne, nagromadzone w glebach.
Hummus został rozprzestrzeniony w innych regionach przez Arabów z Libanu. Humus jest najbardziej popularny na Bliskim Wschodzie, w Północnej Afryce oraz w kuchniach kaukaskich. W Izraelu, Syrii, Turcji, Palestynie, Jordanie, czy Egipcie pojawia się niemal w każdym posiłku jedzony z pieczywem lub jako dodatek do innych dań.
Hummus to gładka pasta wykonana z gotowanych do miękkości ziaren ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty z sezamu), czosnku, soli, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Zamiast ciecierzycy stosuje się czasami inne strączki, np. bób.
To bardzo odżywcze pożywienie, bogate w witaminy, składniki mineralne oraz białko.
Komentarze
Prześlij komentarz