kasza gryczana
Kasza gryczana powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Głównie znamy ją w postaci palonej, o intensywnym, zdecydowanym smaku, ale jest też kasza gryczana niepalona, która jest bardziej bogata w składniki odżywcze. Ma kremowy kolor z zielonkawymi refleksami i delikatny, lekko słodkawy smak.
właściwości i zastosowanie:
- zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej
- dostarcza kwas foliowy i witaminę E, a także błonnik, potas, magnez, mangan, fosfor, cynk, żelazo
- w przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu
- nie zawiera glutenu
- najsmaczniejsza i jednocześnie najzdrowsza jest kasza gryczana gotowana na sypko
- można z niej przyrządzać placki, pasztety, słodkie zapiekanki albo zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników i wypieków
- rozdrobniona wypolerowana kasza gryczana zwana krakowską ma mniej składników odżywczych niż tradycyjna (wykorzystuje się ją do dań słodkich lub miesza z suszonymi grzybami, koperkiem i czosnkiem i podaje jako dodatek do mięsa)
- nieprażona kasza sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też na słodko
Komentarze
Prześlij komentarz