flądra
Flądra żyje w wodach Morza Bałtyckiego oraz Morza Północnego, większość czasu przebywając na dnie morza. Stada flądry poławianej metodą włoków i sieci skrzelowych z Morza Bałtyckiego są zagrożone przełowieniem, dlatego WWF zaleca ograniczenie spożycia flądry pochodzącej z tego obszaru połowowego oraz zaprzestanie zakupu tej ryby poławianej metodą włoków dennych w wodach Morza Północnego oraz Morza Bałtyckiego, ponieważ ich liczba spada i jest zagrożona wyginięciem.
- należy do ryb chudych
- to źródło pełnowartościowego białka
- zawiera małą ilość tłuszczu oraz cholesterolu
- jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3
- posiada dużą zawartość selenu, a także fosforu oraz witamin B12, B6
Lepiej unikać flądry wędzonej, gdyż podczas procesu wędzenia wytwarzane są związki niebezpieczne dla organizmu: WWA - czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, mające właściwości rakotwórcze, alkohol metylowy, aceton, kwas mrówkowy i dioksyny.
właściwości:
- należy do ryb chudych
- to źródło pełnowartościowego białka
- zawiera małą ilość tłuszczu oraz cholesterolu
- jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3
- posiada dużą zawartość selenu, a także fosforu oraz witamin B12, B6
Lepiej unikać flądry wędzonej, gdyż podczas procesu wędzenia wytwarzane są związki niebezpieczne dla organizmu: WWA - czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, mające właściwości rakotwórcze, alkohol metylowy, aceton, kwas mrówkowy i dioksyny.
Komentarze
Prześlij komentarz