spirulina
Spirulina jest algą o błękitno-zielonej barwie. Jej walory dietetyczne, jak i lecznicze doceniali już Aztekowie oraz Afrykanie z okolic jeziora Czad, bowiem spirulina zawiera unikalną kombinację substancji cennych dla ludzkiego organizmu. To przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego białka (60%) z zestawem 18 aminokwasów. Ponadto zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, magnez, selen, potas, witaminy z grupy B, E, jak również jest obfitym źródłem beta-karotenu, kwasu gamma-linolenowego i chlorofilu.
Spirulina spowalnia procesy starzenia się i wzmacnia odporność, wyrównuje niedobory żelaza i beta-karotenu. Wspomaga w anemii, przemęczeniu i innych dolegliwościach wynikających z braku żelaza, a do tego działa kojąco na ściany żołądka i łagodzi skutki przyjmowania leków.
Doskonale uzupełnia dietę wegetarian.
przykładowo:
- spirulina zawiera 60% białka
- soja 36%
- ser parmezan 35,6%
- zarodki pszenne 27,5%
- surowe mięso 27%
- wołowina / indyk 20,6%
- twaróg 18%
Komentarze
Prześlij komentarz