ocet winny
Ocet winny jest uzyskiwany zarówno z winogron, jak i wina. Za kolebkę produkcji octu winnego uważa się Francję, skąd wywodzi się jedna z najsławniejszych metod produkcji octu - metoda Orleans. Nazwa techniki pochodzi od miasta, które położone było wzdłuż szlaku winnego, gdzie lokalni przedsiębiorcy przekształcali wino odrzucone przez handlarzy w ocet winny. Metoda Orleans polega na zmieszaniu wina z bakteriami octowymi i pozostawieniu mieszaniny w dębowych beczkach, w temperaturze pokojowej, przez kilka miesięcy. Obecnie metoda Orleans jest wykorzystywana przez nielicznych producentów ze względu na długi czas produkcji.
Ocet winny powstaje w wyniku procesu fermentacji octowej przy użyciu bakterii z rodziny Acetobacteriace. Substratami do produkcji octu winnego są zarówno winogrona (białe albo czerwone), jak również wino (białe albo czerwone).
właściwości:
- dzięki niewielkiej zawartości kalorii i braku tłuszczu świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się, jako dodatek do sosów sałatkowych
- przyspiesza metabolizm i hamuje apetyt
- ma działanie bakteriobójcze
- wspomaga trawienie, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych
- dzięki obecności silnego antyoksydantu - resweratrolu - czerwony ocet winny spowalnia proces starzenia
- dzięki zawartości flawonoidów czerwony ocet winny obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca
przeciwskazania:
- spożywanie octu winnego w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie, jednak jego nadmierne ilości w diecie mogą podrażniać błony śluzowe układu pokarmowego, co prowadzi do zgagi, refluksu i nadkwasoty, a w dłuższej perspektywie zwiększa ryzyko choroby wrzodowej
- nie poleca się go osobom z chorobą refluksową przełyku, zgagą i cierpiącym na choroby żołądka, gdyż może on nasilać objawy tych schorzeń
zastosowanie:
- biały ocet winny częściej wykorzystuje się do przygotowania sosów sałatkowych, np. vinegrette, ale czerwony ocet winny również dobrze sprawdzi się w tej roli
- czerwony ocet winny doskonale sprawdzi się jako marynata do mięs, dobrze się też komponuje z sałatkami z czerwonych warzyw
przygotowanie:
- ocet winny można w łatwy sposób przygotować samodzielnie w domu; do jego sporządzenia można wykorzystać zarówno świeże owoce (białe albo czerwone winogrono), jak i winno
- składnikami potrzebnymi do przygotowania octu winnego ze świeżych owoców są: winogrona, cukier i woda; z przegotowanej wody i cukru należy przygotować roztwór, którym zalewa się owoce umieszczone wcześniej w szklanym albo ceramicznym naczyniu; naczynie przykryte gazikiem pozostawia się na około 3 tygodnie, a po tym czasie zlewa się ciecz do butelek i szczelnie zamyka
- do przygotowania octu winnego z wina (prócz wina) niezbędny jest starter octu z bakteriami octowymi albo ocet niepasteryzowany (w innym przypadku nie uzyskamy octu; dodanie startera octu przyspieszy fermentację)
- wino miesza się w szklanym albo ceramicznym naczyniu ze starterem octu (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu) lub z octem niepasteryzowanym, dodając 3 łyżki octu niepasteryzowanego na 1 kubek wina; mieszaninę pozostawiamy w temperaturze pokojowej przykrytą gazikiem na około 2-3 miesiące
- podczas procesu fermentacji warto obserwować, czy fermentacja przebiega prawidłowo, zaś po miesiącu spróbować, jak smakuje; gdy ocet jest gotowy, należy zlać go do butelek i szczelnie zamknąć
- Uwaga! Nie należy mieszać wina czerwonego z białym.
Komentarze
Prześlij komentarz