otręby
Otręby to łuski nasion pozostałe po zmieleniu ziarna zbóż. Otrzymuje się je w w wyniku przemiału ziarna w procesie produkcji mąk i kasz. Składają się one z okrywy owocowej, warstwy aleuronowej wraz z okrywą nasienną oraz rozdrobionego zarodka i bielma.
Wyróżniamy otręby gryczane, jęczmienne, kukurydziane, orkiszowe, owsiane, pszenne, ryżowe.
właściwości i zastosowanie:
- to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika
- to także bogactwo składników mineralnych i witamin (charakteryzują się wysoką zawartością fosforu, żelaza, magnezu, miedzi, selenu i cynku, są też bogate w witaminy z grupy B)
- są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- wartość odżywcza otrębów różni się w zależności od ich rodzaju
- otręby w przemyśle spożywczym są wykorzystywane jako dodatek do chleba i wypieków cukierniczych, szczególnie do babeczek, dodatkowo wzbogaca się nimi płatki kukurydziane, herbatniki i kruche ciasteczka
- można nimi wzbogacić naleśniki, omlety, placuszki, gofry i panierki do mięs
- są również świetnym dodatkiem do musli, granoli, jogurtów, twarożków, kefirów i owsianek
- powinny z nich zrezygnować osoby z: niedokrwistością, chorobami nerek, stanami zapalnymi jelit, chorobą wrzodową żołądka, refluksem żołądkowo-jelitowym, osteoporozą
- otręby są bogate w kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie żelaza, cynku i wapnia, dlatego włączając je do diety, należy też włączyć produkty bogate w te składniki mineralne
- nadmierne spożycie otrębów wiąże się ze zmniejszonym przyswajaniem witamin i składników mineralnych także z tego powodu, że zawierają duże ilości błonnika, który zmniejsza ich biodostępność, a poza tym nadmiar błonnika w diecie może powodować bóle brzucha i wzdęcia
Komentarze
Prześlij komentarz