sód w żywności

     Głównym źródłem sodu w diecie jest sól. I tak, zapotrzebowanie na sód wynosi:

- dzieci w wieku 1-3 lat - 750 mg/osobę/dzień

- dzieci w wieku 4-6 lat - 1000 mg/osobę/dzień

- kobiety (w zależności od wieku) - 1200 -1500 mg/osobę/dzień

- mężczyźni (w zależności od wieku) - 1200 - 1500 mg/osobę/dzień


    zawartość soli w różnych produktach:

- sery twarogowe (niesolone) zawierają niewielkie ilości sodu, bo około 40 mg/100 g, zaś sery dojrzewające i topione od 600 mg/100 g do ponad 1880 mg/100 g produktu

- zawartość soli w pieczywie wynosi od 120 mg/100 g do 720 mg/100 g, w zależności od asortymentu

- płatki owsiane, otręby pszenne czy ryż preparowany zawierają od od 4 mg/100 g do 20 mg/100 g sodu, a płatki żytnie, płatki pszenne, płatki kukurydziane zwykłe, jak również te smakowe od od około 640 mg/100 g do około 1200 mg/100 g 

- do produktów o wysokiej zawartości soli zaliczają się przetwory mięsne (w większości wędlin to około 800-1200 mg/100 g)

- do produktów o wysokiej zawartości soli zaliczają się też słone przekąski (np. chipsy ziemniaczane, słone paluszki) oraz produkty typu fast-food

Komentarze

Popularne posty