słonecznik
Słonecznik pochodzi z południa Ameryki Północnej. W Europie rozpowszechnił się w XVI wieku. Początkowo był uważany za roślinę wyłącznie ozdobną, dopiero z czasem nauczono się wyłuskiwać nasiona. A później wykorzystywać ich właściwości.
Jego rozmaite gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne, przemysłowe, spożywcze i lecznicze.
Jego rozmaite gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne, przemysłowe, spożywcze i lecznicze.
zastosowanie i właściwości:
- z kwiatów słonecznika wytwarza się preparaty przeciwgorączkowe i przeciwmalaryczne
- nasiona słonecznika zawierają około 45% tłuszczu, ponadto są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, witaminy A, E, D, magnez, wapń, żelazo, potas oraz cynk
- regularne jedzenie ziaren jest wskazane dla osób borykających się z problemami z cerą, jak pryszcze, czy trądzik
- są kaloryczne
- olej ze słonecznika zawiera dużo kwasu linolowego, sterole i przeciwutleniacze; jest uważany za jeden z najlepszych olejów roślinnych
- pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, nerwowego oraz krwionośnego
- można nim pielęgnować skórę twarzy
- wykazuje działanie przeciwzapalne i zapobiegające starzeniu się skóry
- ssanie oleju słonecznikowego i płukanie nim jamy ustnej zapobiega powstawaniu lub pozbywa się następujących chorób:
- zapalenie zatok
- zapalenie oskrzeli
- choroby reumatyczne
- bóle gardła
- bóle zębów
- bóle głowy
- choroby serca
- choroby żołądka
- choroby jelit
- choroby nerek
- choroby skóry
- oleju słonecznikowego nie wolno używać do pieczenia i smażenia, gdyż w temperaturze 170 st. C ulega spalaniu i staje się bardzo szkodliwy
Komentarze
Prześlij komentarz