pasternak
Korzeń pasternaku wyglądem do złudzenia przypomina pietruszkę, ale w smaku jest bardziej zbliżony do marchewki. Dawniej wykorzystywano głównie korzeń, obecnie zastosowanie znajdują także owoce, będące jednocześnie nasionami pasternaku. Cała roślina, łącznie z intensywnie zielonymi łodygami i liśćmi, zawiera rzadkie, ale cenne związki kumarynowe poprawiające trawienie. Pasternak to jednak przede wszystkim bogate źródło olejków eterycznych, tłuszczów roślinnych, glikozydów flawonoidowych, błonnika, potasu, cukrów i witamin: C i z grupy B, w tym kwasu foliowego, przy czym najwięcej tych substancji znajduje się właśnie w nasionach i dlatego to one wykorzystywane są do produkcji farmaceutyków i kosmetyków, a korzeń to wciąż wartościowy składnik diety.
Pasternak ma działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające. Poprawia apetyt, wspomaga krążenie, zapobiega kamicy nerkowej oraz łagodzi napięcie nerwowe i bóle miesiączkowe. Do tego w medycynie ludowej pasternak jest wciąż popularnym "lekiem" stosowanym na przeziębienie i inne problemy układu oddechowego. Lekkie wino grzane z plastrami świeżego pasternaku pomaga zwalczyć infekcję, a nacieranie maścią, sporządzoną z oleju z dodatkiem soku wyciśniętego z łodygi i korzenia pasternaku, łagodzi przeziębieniowy kaszel i bóle mięśni.
Korzeń zawiera znaczne ilości błonnika.
Systematyczne spłukiwanie włosów po umyciu naparem z korzenia pasternaku lub wcieranie w skórę głowy wyciągu z jego nasion pomaga zwalczać łojotok i częsty jego skutek, czyli właśnie łupież.
Pasternak wykorzystuje się też do produkcji leków stosowanych w terapii bielactwa. Z kolei wyciągi z owoców-nasion pasternaku efektywnie poprawiają ukrwienie skóry.
Komentarze
Prześlij komentarz