krewetki
Krewetki to jedne z najpopularniejszych jadanych skorupiaków. Istnieją różne rodzaje krewetek. Ze względu na barwę wyróżnia się krewetki szare, różowe i czerwone, a ze względu na wielkość wyróżnia się krewetki tygrysie i koktajlowe. Jednak ich właściwości i wartości odżywcze są do siebie bardzo zbliżone.
Warto kupować krewetki z zaufanego źródła. Lepszym wyborem będą krewetki mające oznaczenie „hodowane w sposób zrównoważony” lub „certyfikowane MSC”.
właściwości:
- 100 g krewetek dostarcza prawie 14 g pełnowartościowego białka
- są źródłem cholesterolu (jednak, mimo iż zawierają cholesterol, to są bezpieczne dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, gdyż zawierają duże ilości kwasów omega-3, które neutralizują jego szkodliwe działanie)
- stosunek kwasów omega-3 do omega-6 jest prawidłowy, co wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, otyłości i nadciśnienia
- są niskokaloryczne
- mają właściwości przeciwzapalne
- zawierają znaczne ilości witamin B12, B6, E i niacyny
- są źródłem selenu
- znajduje się w nich też miedź
- są też bogate w sód
przeciwskazania:
- należą do skorupiaków, a więc mogą powodować alergię pokarmową
- zawierają umiarkowane ilości puryn, które dla osób zdrowych nie są niebezpieczne, jednak powinny je ograniczyć osoby z dną moczanową, u których zbyt duża ilość krewetek może wiązać się z zaostrzeniem choroby
przed zakupem:
- świeże krewetki powinny być jędrne, a ich mięso powinno przylegać do skorupy
- na skorupce nie powinno być czarnych plam, a jej barwa nie może być żółta
- dobrej jakości krewetki powinny charakteryzować się lekko morskim zapachem
- połowa krewetek dostępna na rynkach pochodzi ze sztucznych hodowli, a ich jakość może się różnić
- warunki niektórych hodowli są zbliżone do warunków w naturalnych środowisku: otwarte systemy i pasze składające się z naturalnych składników (w związku z tym niektóre krewetki z hodowli mogą być bezpieczniejsze niż te z naturalnych połowów, które mogą pochodzić ze skażonych siedlisk)
- świeże krewetki można przechowywać maksymalnie 2 dni w warunkach chłodniczych, ale najlepiej spożyć je w dniu zakupu
- krewetki mrożone można przechowywać nawet do kilku tygodni (należy je rozmrażać w zimnej wodzie lub w lodówce, to zmniejszy ryzyko wysuszenia oraz zakażenia)
Jak je obierać?
- przed przystąpieniem do obierania krewetek należy je opłukać pod bieżącą wodą, a jeśli mają głowę, to należy ją odciąć
- istnieją 3 sposoby obierania krewetek:
- przy użyciu rąk
- obierając krewetki ręcznie w pierwszej kolejności należy pozbyć się nóg, a następnie trzeba rozerwać skorupę przy użyciu kciuków, chwytając ją od spodu, gdzie jest miękka
- na koniec ściągamy skorupę
- z wykorzystaniem nożyc kuchennych
- należy włożyć koniec noża między skorupkę a krewetkę i ciąć ją wzdłuż długości aż do ogona, a następnie w ten sposób oddzieloną skorupkę odcinamy od tułowia
- na koniec pozbywamy się ogona
- z wykorzystaniem widelca półmiskowego z dwoma zębami
- należy rozpocząć od umieszczenia jednego zęba widelca w ciemnym miejscu w żyle
- mocno przytrzymując krewetkę wciska się zęby w głąb żyły (wtedy krewetka zacznie się prostować - ciśnienie zwinie skorupkę do ogona)
Krewetki tuż pod powierzchnią posiadają ciemną żyłę, która jest u tych skorupiaków przewodem pokarmowym. Zjedzenie krewetek z żyłą nie jest niebezpieczne, ale bardziej estetycznie wyglądają krewetki bez żyły. Jej usunięcie polega na delikatnym nacięciu tylnej części krewetki i wyjęciu jej przy użyciu końcówki noża.
zastosowanie:
- można je piec, gotować, grillować a także smażyć na maśle lub oleju, podawać w sosie maślanym albo kremowym
- po doprowadzeniu do wrzenia i gotujemy odpowiednio: mrożone krewetki 1–2 minuty, świeże krewetki 2–3 minuty
Komentarze
Prześlij komentarz