mastika
Mastika - żywica drzewa mastyksowego - była już znana w czasach Homera. Od czasów starożytnych jest szeroko stosowana w medycynie tradycyjnej jako środek przeciwzapalny w leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych i gojeniu ran.
Znaleziska archeologiczne i źródła historyczne pozwalają datować początki zastosowań leczniczych, kosmetycznych oraz kulinarnych gumy mastyksowej w basenie Morza Śródziemnego na VII w. p.n.e.
Obecnie mastika jest chroniona prawem przez Unię Europejską jako produkt wyłącznie grecki. Ponadto została ona oficjalnie uznana przez Europejską Agencję Leków (EMA) za tradycyjny ziołowy produkt leczniczy stosowany w zaburzeniach dyspeptycznych, jak również do objawowego leczenia stanów zapalnych skóry i jako pomoc w gojeniu się ran.
- przeciwdziała niestrawności i chorobie wrzodowej
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwutleniająco i hipolipidemicznie
Znaleziska archeologiczne i źródła historyczne pozwalają datować początki zastosowań leczniczych, kosmetycznych oraz kulinarnych gumy mastyksowej w basenie Morza Śródziemnego na VII w. p.n.e.
Obecnie mastika jest chroniona prawem przez Unię Europejską jako produkt wyłącznie grecki. Ponadto została ona oficjalnie uznana przez Europejską Agencję Leków (EMA) za tradycyjny ziołowy produkt leczniczy stosowany w zaburzeniach dyspeptycznych, jak również do objawowego leczenia stanów zapalnych skóry i jako pomoc w gojeniu się ran.
właściwości:
- przeciwdziała niestrawności i chorobie wrzodowej
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwutleniająco i hipolipidemicznie
Komentarze
Prześlij komentarz