kwasy tłuszczowe
Kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 powinien mieścić się w przedziale od 1:1 do 1:5-6, a to dlatego, że w wyniku przemian metabolicznych z omega-3 wytwarzane są związki o charakterze przeciwzapalnym, a z omega-6 tzw. hormony stanu zapalnego. Gdy jest za dużo omega-6, to nijako „wypychają” one omega-3 ze szlaków metabolicznych, zakłócając korzystne działanie tych kwasów. Z kolei kwasy omega-9 mają inne szlaki metaboliczne. Ale odpowiednia ilość tych kwasów w diecie w stosunku do dwóch pozostałych jest istotna ze względu na prawidłową budowę błon komórkowych. Omega-3 i omega-6 powodują wzrost przepuszczalności tych błon, a omega-9 zmniejszają ich przepuszczalność, równoważąc działanie NNKT.
- kwasy omega-3:
- obniżają poziom cholesterolu złego (LDL), choć w mniejszym stopniu niż omega-6 i podnoszą poziom dobrego (HDL), czego omega-6 nie potrafią zrobić
- mają silne działanie przeciwzapalne, a ponadto poprawiają pracę mózgu, serca, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów, przeciwdziałają procesom zapalnym w tętnicach, zmniejszając tempo rozwoju miażdżycy, a także zwiększają odporność organizmu, chronią przed zaburzeniami emocjonalnymi i chorobami nowotworowymi
- najlepsze źródło to: tłuste ryby morskie pochodzące z zimnych wód: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza; są także w oleju lnianym i orzechach włoskich
- kwasy omega-6:
- obniżają poziom cholesterolu całkowitego i złego LDL oraz mogą też obniżać nieco poziom cholesterolu dobrego HDL
- są budulcem komórek, biorą udział w produkcji wielu hormonów, usprawniając pracę centralnego układu nerwowego, kontrolują ciśnienie krwi, pracę nerek, serca, układu trawiennego
- najlepsze źródło to: olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i wyprodukowane z nich margaryny, pestki dyni, słonecznika, sezamu, migdały, a także orzechy ziemne i awokado
- kwasy omega-9:
- obniżają poziom cholesterolu całkowitego i złego (LDL), nie obniżając jednocześnie dobrego (HDL)
- są budulcem każdej komórki, pomagają utrzymać serce w zdrowiu, zachować prawidłowe ciśnienie krwi i chronią przed nowotworami
- najlepsze źródło to: oliwa, olej rzepakowy, sojowy, sezamowy, orzechy ziemne
oliwa |
Komentarze
Prześlij komentarz