mintaj
Mintaj należy do ryb dorszowatych, a występuje w wodach zachodniego wybrzeża Ameryki i wschodniego wybrzeża Azji. To jedna z najważniejszych ryb światowego rybołówstwa, jednak stada mintaja są zagrożone wyginięciem, jedynie te w północnej części Oceanu Spokojnego występują na stabilnym poziomie. Dlatego lepiej wybierać mintaja pochodzącego z północnego Pacyfiku, posiadającego certyfikat MSC.
właściwości:
- należy do ryb chudych
- stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka, ale jednocześnie zawiera bardzo małą ilość niezbędnych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- to bogactwo głównie fosforu
- w porównaniu z innymi rybami ma też stosunkowo mało witamin A i D, jak również niską zawartość potasu i selenu
zastosowanie:
- najczęściej występuje w formie mrożonych filetów, ale na rynku jest też dostępny w postaci paluszków rybnych, kostek, filetów panierowanych i surimi i tak:
- filety panierowane gotowe do obróbki są wytwarzane z filetów świeżych albo mrożonych, które następnie poddaje się panierowaniu i zamrożeniu
- panierowane kostki rybne produkuje się z mrożonych kostek mintaja
- paluszki rybne produkuje się z mrożonych bloków ryb z wykorzystaniem polifosforanów oraz glutaminianu sodu; zawartość ryby w paluszkach rybnych panierowanych nie może być niższa niż 65%
- surimi - inaczej paluszki krabowe, są produkowane najczęściej z mielonego mięsa mintaja, którego zawartość nie przekracza 40% masy produktu; reszta to woda, stabilizatory, skrobie modyfikowane, barwniki, sól, cukier, oleje roślinne oraz ekstrakt krabowy; wartość odżywcza produktu jest zwiększona o dodatek skrobiowy, będzie zatem źródłem węglowodanów
- mrożona ryba posiada glazurę, czyli ilość zewnętrznej warstwy zamrożonej wody na filecie, którą ryba została pokryta w celu zabezpieczenia przed wysychaniem; pożądana ilość glazury to od 3% do 5% wagi ryby, jednak często można spotkać filety ze znacznie większą ilością glazury
- mintaj nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia, gotowania, faszerowania, jak również do przygotowania pulpecików rybnych i zapiekanek
Komentarze
Prześlij komentarz