żurawina

   Przybyli do Ameryki Północnej Europejczycy nazwali owoce żurawiny jagodami, ponieważ kwiaty tej rośliny przypominały im głowy żurawi. Z kolei Indianie od wieków wykorzystywali żurawinę jako lek na różne dolegliwości.


Żurawinę można jeść na surowo, ale także suszoną, pod postacią soków lub dżemów. W aptekach zaś są dostępne różne preparaty zawierające koncentrat z suszu tych owoców.


Właściwości i wskazania:

- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, bakteriobójczo i przeciwmiażdżycowo
- wzmacnia i uodparnia organizm
- wspomaga prawidłową pracę mózgu
- jest cennym źródłem antyoksydantów
- zapobiega chorobom serca i niektórym nowotworom, wspomaga ich leczenie
- korzystnie wpływa na układ moczowy i jego stany zapalne
- wspomaga leczenie zapalenia dróg moczowych, chorób nerek i pęcherza moczowego
- pomaga przy wrzodach żołądka, zatruciach pokarmowych i nieżycie trzustki
- obniża stężenie złego cholesterolu, a podwyższa dobry
- pomaga przy reumatyzmie
- wspomaga leczenie anginy i chroniczne zapalenie migdałków
- zapobiega powstawaniu płytki nazębnej
- dobrze wpływa na skórę
- jest mało kaloryczna


Powinny jej unikać:

- osoby z osteoporozą
- osoby z kamicą nerkową
- osoby przyjmujące leki zawierające warfarynę (lek przeciwzakrzepowy)

suszona

Komentarze

Popularne posty