cynamon
Cynamon, czyli zmielona kora cynamonowca cejlońskiego, jest przyprawą szczególnie docenianą w okresie świątecznym. Przede wszystkim jednak jest skarbnicą licznych substancji zdrowotnych, z których za najcenniejsze uważa się aldehyd cynamonowy, nadający cynamonowi charakterystyczny zapach i, który wykazuje właściwości antynowotworowe oraz epikatechinę, razem z którą może zapobiec rozwojowi chorób neurodegradayjnych i wspomóc ich leczenie. Ponadto cynamon przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Wysuszona kora cynamonowca cejlońskiego była jedną z najstarszych przypraw znanych w starożytnym Egipcie. Używano jej do balsamowania zwłok i aromatyzowania napojów. Z kolei za czasów panowania Nerona w Rzymie, cynamon uchodził za jeden z najdroższych dodatków do potraw ówczesnego świata.
- wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego oraz olejek cynamonowy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego
- działają przeciwmiażdżycowo i obniżają poziom cholesterolu
- olejek cynamonowy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega zaburzeniom jelitowym
- może też być stosowany jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębień, grypy i zakażeń dróg oddechowych
- działa przeciwpasożytniczo i może też być stosowany jako środek insektobójczy
- jest stosowany w stomatologii w zapaleniu dziąseł i próchnicy zębów
- wyciąg z kory cynamonowca cejlońskiego zapobiega wrzodom żołądka
- cynamon jest składnikiem mieszanek ziołowych, a także maści rozgrzewających stosowanych w bólach reumatycznych i tych innego pochodzenia
- jest jednym ze składników tak zwanej maści tygrysiej działającej przeciwbólowo
- kora cynamonowca w postaci zmielonej, a rzadziej w formie kawałków, jest stosowana jako przyprawa (wykorzystuje się ją w cukiernictwie, dodaje do deserów, ciast, gorącego kakao, herbaty, kawy, likierów, dżemów, marmolad, kompotów, nalewek czy drinków)
właściwości i zastosowanie:
- wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego oraz olejek cynamonowy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego
- działają przeciwmiażdżycowo i obniżają poziom cholesterolu
- olejek cynamonowy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega zaburzeniom jelitowym
- może też być stosowany jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębień, grypy i zakażeń dróg oddechowych
- działa przeciwpasożytniczo i może też być stosowany jako środek insektobójczy
- jest stosowany w stomatologii w zapaleniu dziąseł i próchnicy zębów
- wyciąg z kory cynamonowca cejlońskiego zapobiega wrzodom żołądka
- cynamon jest składnikiem mieszanek ziołowych, a także maści rozgrzewających stosowanych w bólach reumatycznych i tych innego pochodzenia
- jest jednym ze składników tak zwanej maści tygrysiej działającej przeciwbólowo
- kora cynamonowca w postaci zmielonej, a rzadziej w formie kawałków, jest stosowana jako przyprawa (wykorzystuje się ją w cukiernictwie, dodaje do deserów, ciast, gorącego kakao, herbaty, kawy, likierów, dżemów, marmolad, kompotów, nalewek czy drinków)
Komentarze
Prześlij komentarz