mandarynki
Mandarynki są uważane za takie mniejsze pomarańcze. Faktycznie są od nich mniejsze, ale też słodsze. Podobnie jak wszystkie cytrusy, są bogatym źródłem witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. To także jedne z bogatszych w witaminę A owoce cytrusowe. Pod tym względem przegrywają z nimi tak pomarańcze, jak i cytryny, czy pomelo. Jedynie grejpfruty mają jej więcej.
Mandarynki, mimo tego że są słodkie, to nie tuczą. W ponad 85% składają się z wody, mają też kwasy organiczne, które przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie. Ponadto charakteryzują się one średnią ilością węglowodanów i ogólną niską wartością energetyczną. Dlatego indeks glikemiczny tych owoców jest dość niski i wynosi 30. W związku z tym są bezpieczne dla chorych na cukrzycę.
Wyróżnia się wiele odmian mandarynek, jednak najpopularniejsze są klementynki (skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą), o słodkim, przyjemnie kwaskowatym i aromatycznym miąższu, małej ilości pestek i łatwej do ściągnięcia skórce. Dobrze znana jest także odmiana tangelo (skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem) - mandarynki bardzo słodkiej i soczystej z gorzkim posmakiem. Można się także spotkać z odmianą satsuma, czyli mandarynki bez pestek, oraz odmianą tangerynka, która charakteryzuje się czerwonawą barwą skórki. Tangerynki osiągają różne rozmiary - od małego, jak orzech, do dużego, jak pomarańcza.
Komentarze
Prześlij komentarz