lemoniada

    Lemoniada to napój chłodzący, który tradycyjnie przyrządza się z wody, soku z owoców cytrusowych i cukru. Najbardziej popularna jest lemoniada cytrynowa, jednak coraz większą popularnością cieszy się także lemoniada arbuzowa, chociaż można ją przyrządzić także z innych owoców, a nawet warzyw, np. ogórków.
    Lemoniada wywodzi się z Indii, której mieszkańcy jako pierwsi spożywali ten napój i przygotowywali go z cytryny i cukru trzcinowego. W XVII wieku lemoniada stała się popularna we Francji, zaś w XIX gazowaną lemoniadę zaczęto sprzedawać w Wielkiej Brytanii.

    Lemoniadę przygotowuje się w 2 wariantach: mętną i klarowną.

  • lemoniada mętna:
- jest charakterystyczna dla Ameryki Północnej i Indii
- powstaje przez zmieszanie wody z sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym albo miodem
- popularna jest także mętna lemoniada o czerwonym zabarwieniu z dodatkiem malin, truskawek, czereśni, żurawiny, winogron albo czerwonego grejpfruta 
- jest napojem niegazowanym, podawanym na zimno, ale wykorzystuje się również ten napój jako lekarstwo, podając na gorąco na ból gardła

  • lemoniada klarowana:
- wywodzi się z Wielkiej Brytanii
- pierwotnie był to gazowany napój o smaku cytrynowym
- ten rodzaj lemoniady jest również powszechny w Irlandii, Australii i Nowej Zelandii
- może być spożywana jako samodzielny napój lub zmieszana z piwem czy dodatek do drinków


inne rodzaje:

  • limbu pani
- znana w Indiach i Pakistanie z dodatkiem soli lub soku imbirowego albo z dodatkiem ich obu

  • limonana
- charakterystyczna dla Izraela, Jordanii, Libanu i Syrii
- przygotowuje się ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny i liści mięty

  • citron presse
- serwowana we Francji
- podawana do samodzielnego zmieszania, oddzielnie podaje się wodę, sok z cytryny i syrop

  • limeade
- to odmiana klasycznej lemoniady, w której sok z cytryny zastępuje się sokiem z limonki
- popularna w Tajlandii, Indiach, Pakistanie i w południowo-wschodniej Azji


właściwości:

- jest głównie źródłem witaminy C, ale też przeciwutleniaczy, żelaza, miedzi i wapnia; to także dobre źródło magnezu, potasu, witaminy B2, B1 i witaminy B6
- kaloryczność lemoniady zależy od ilości dodanego słodzika - zdrowsza będzie z dodatkiem miodu niż cukru
- oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odporność
- może łagodzić zgagę, zaparcia i wzdęcia oraz wspomagać wydzielanie soków trawiennych


składniki i przygotowanie:

- 1 szklanka cukru + 1 szklanka soku z cytryny + 2 szklanki wody + 2 szklanki ziemnej wody lub kostki lodu

- wodę i cukier gotuj na wolnym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru
- wyciśnij sok z cytryny
- wymieszaj syrop z sokiem z cytryny, dodaj zimną wodę, a całość schłodź

- zamiast zimnej wody można dodać kostki lodu
- cytrynę można pokroić w plasterki, dodać cukier i utrzeć do momentu uzyskania soku, a następnie dodać wodę i schłodzić

- do lemoniady można dodać pomarańcze, listki mięty, a zamiast cukru wykorzystać miód
- można też przygotować lemoniadę smakową, np. malinową przez dodanie zblendowanych malin, arbuzową - przez dodanie zblendowanego arbuza bez pestek, pomarańczową przez dodanie świeżo wyciskanego soku z pomarańczy czy brzoskwiniową przez gotowanie owoców z cukrem a następnie ich zblendowanie i dodanie do napoju albo na bazie zielonego ogórka (należy go obrać ze skórki, zetrzeć i odcisnąć sok, połączyć z sokiem z cytryny, wodą i słodzikiem; świetnie sprawdzi się z dodatkiem mięty)

Komentarze

Popularne posty