porzeczki
czarne porzeczki:
- są jednymi z z bogatszych w witaminę C owoców leśnych (w 100 g znajduje się aż 181 mg witaminy C, a to aż 4 razy więcej niż w pomarańczach)
- występuje w nich spora grupa flawonoidów
- znalazły się na liście ORAC, czyli liście produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy
- są też źródłem witaminy A
- posiadają bardzo dużą ilość rozpuszczalnego błonnika
- w tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie, reumatyzmie
- sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy też ogólnego wyczerpania organizmu
- współczesna fitoterapia poleca stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy niedokrwistości, przyzębicy, skazie krwotocznej, zaćmie, złej krzepliwość krwi, wypadaniu włosów i zębów
- po napary z liści czarnej porzeczki można sięgnąć w celu przyspieszenia procesu wydalania toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek
- w tradycyjnej medynie ludowej okłady z liści czarnej porzeczki stosuje się na krwawiące i trudno gojące się rany, są także naturalnym lekarstwem na ukąszenia owadów, np. komarów (wystarczy zgnieść liście czarnej porzeczki i pocierać miejsce ukąszenia)
czerwone porzeczki:
- zawierają mniejszą ilość witamin i minerałów niż porzeczki czarne
- są źródłem antyoksydantów
- zawierają dużą ilość pektyn, a także polifenoli, witaminy C, PP, żelazo, potas, garbniki
- w tradycyjnej medycynie ludowej stosuje się je w celu leczenia ran, reumatyzmu, ale też usuwania piegów czy oczyszczania cery tłustej i trądzikowej
- współczesna fitoterapia poleca stosowanie czerwonych porzeczek przy niestrawności spowodowanej niedoborem soków trawiennych, niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze
- skórki porzeczek zawierają także antocyjanozydy, hamujące rozwój bakterii
- wzmagają apetyt
- mają właściwości moczopędne
Komentarze
Prześlij komentarz