tilapia
W przyrodzie tilapia żyje głównie w Afryce: od Egiptu, przez Afrykę Środkową aż po Gambię, jednak do sklepów trafiają głównie ryby z hodowli. Tilapia hodowana jest m.in. w Chinach, Hondurasie, Egipcie, Indonezji, Tajlandii, Filipinach, ale także w Europie. Tilapia pochodząca z Europy jest hodowana w odpowiednich warunkach sanitarnych, spełniających normy i co ważne, nie przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska - w przeciwieństwie do hodowli w Hondurasie oraz Indonezji, gdzie dopiero mają być wprowadzone standardy certyfikacji ASC.
właściwości i zastosowanie:
- jest dobrym źródłem białka, ale jest rybą chudą i nie zawiera zbyt dużo korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3
- mięso tilapii jest delikatne oraz chude, łatwe do filetowania, nie posiada drobnych ości oraz charakterystycznego rybiego zapachu
- jest źródłem aminokwasów egzogennych
- stanowi bogate źródło witaminy D, jednak nie znajdziemy w niej wit. A
- w porównaniu z innymi rybami zawiera znaczne ilości selenu
- to także bogactwo fosforu
- jest rybą niskokaloryczną
- ryby pochodzące z hodowli azjatyckich wykazują zawartość zanieczyszczenia rtęcią (szczególnie trzeba uważać na hodowle indonezyjskie, chińskie, tajlandzkie, filipińskie, ale też egipskie)
Komentarze
Prześlij komentarz