tilapia

     W przyrodzie tilapia żyje głównie w Afryce: od Egiptu, przez Afrykę Środkową aż po Gambię, jednak do sklepów trafiają głównie ryby z hodowli. Tilapia hodowana jest m.in. w Chinach, Hondurasie, Egipcie, Indonezji, Tajlandii, Filipinach, ale także w Europie. Tilapia pochodząca z Europy jest hodowana w odpowiednich warunkach sanitarnych, spełniających normy i co ważne, nie przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska - w przeciwieństwie do hodowli w Hondurasie oraz Indonezji, gdzie dopiero mają być wprowadzone standardy certyfikacji ASC.

właściwości i zastosowanie:

-  jest dobrym źródłem białka, ale jest rybą chudą i nie zawiera zbyt dużo korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3

- mięso tilapii jest delikatne oraz chude, łatwe do filetowania, nie posiada drobnych ości oraz charakterystycznego rybiego zapachu

- jest źródłem aminokwasów egzogennych

- stanowi bogate źródło witaminy D, jednak nie znajdziemy w niej wit. A

- w porównaniu z innymi rybami zawiera znaczne ilości selenu

- to także bogactwo fosforu

- jest rybą niskokaloryczną


- ryby pochodzące z hodowli azjatyckich wykazują zawartość zanieczyszczenia rtęcią (szczególnie trzeba uważać na hodowle indonezyjskie, chińskie, tajlandzkie, filipińskie, ale też egipskie)

Komentarze

Popularne posty