mozzarella
Mozzarella to ser podpuszczkowy wywodzący się z południowych Włoch. Produkowany jest z mleka bawolego z wykorzystaniem metody pasta filata, polegającej na rozciąganiu i ugniataniu świeżego twarogu w celu uzyskania włóknistej struktury.
Pierwszy ser uzyskano w fabryce w pobliżu Neapolu, kiedy skrzep sera przypadkiem wpadł do wiadra gorącej wody. Pierwotnie mozzarella była produkowana z mleka owczego. Dopiero w XVI wieku mozzarellę zaczęto wytwarzać z mleka bawolego, zaś w XX wieku ser ten stał się popularny w Europie, co przyczyniło się do produkcji mozzarelli także z mleka krowiego. Oryginalny ser mozzarella - mozzarella di bufala campana - pochodzący z obszaru Kampania, produkowany z wykorzystaniem tradycyjnych receptur, został wpisany na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia.
właściwości i zastosowanie:
- to dobre źródło pełnowartościowego białka, a także cynku, selenu i witamin B12, B2, A
- charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia i fosforu
- znajduje szerokie zastosowanie w kuchni
- mozzarella dobrej jakości powinna charakteryzować się białą lub lekko żółtą barwą oraz gładką, błyszczącą powierzchnią bez dziurek
Komentarze
Prześlij komentarz