wody smakowe
Tak naprawdę wody smakowe nie mają nic wspólnego z wodą, mimo iż sugeruje to nazwa. Wprawdzie są wyprodukowane na bazie wody mineralnej albo źródlanej, jednak zawierają aromaty, cukry i konserwanty.
Podstawowym składnikiem wody smakowej jest cukier, syrop glukozowo-fruktozowy albo inne substancje słodzące, przez co wraz z 1,5-litrową butelką płynu można dostarczyć od 200 do nawet około 350 kcal. Jak widać, wodom smakowym składem bliżej do napojów gazowanych niż do wody mineralnej.
Lepiej stworzyć własną wodę smakową. Jak? To akurat bardzo proste. Wystarczy dodać do wody mineralnej liście mięty albo sok wyciśnięty z cytryny czy limonki. Można też dodać do niej pokrojonego w drobną kostkę ananasa, brzoskwinię czy nektarynkę albo wrzucić kilka cząstek pomarańczy, truskawek, malin. Najlepiej wybrać owoce, które są miękkie - ich miąższ łatwiej będzie mogła przeniknąć woda.
przykłady:
- do 1,5 litra wody mineralnej wrzuć listki z 1/2 pęczka bazylii i dociśnij je do ścianek dzbanka, żeby uwolnić smak
- dodaj szklankę truskawek (ale wcześniej pokrój je w plasterki)
- wstaw wszystko do lodówki na 15 minut
- do 1,5 litra wody mineralnej dodaj kilka listków mięty
- dociśnij je do ścianek dzbanka, żeby uwolnić aromat
- dodaj plasterki z 1/2 limonki oraz szklankę malin
- wsadź do lodówki, żeby schłodzić
Komentarze
Prześlij komentarz