jalapeno
Jalapeno to małe, zielone papryczki o średnio ostrym smaku. Są bardzo popularne w kuchni meksykańskiej. Ma małe lub średnie owoce: 5 - 9 cm długości, podłużny kształt i jest spiczaście zakończona. Jalapeno ma mnóstwo odmian o mniejszych lub większych owocach, zielonych, czerwonych lub purpurowych, mniej i bardziej ostrych. Papryczki można kupić świeże, suszone lub marynowane. Bardzo ceniona w kuchni jest papryka chipotle, czyli uwędzona wcześniej jalapeno. Owoce papryczki jalapeno są gładkie, bez żłobień. Do bardzo późnego stadium dojrzewania mają kolor zielony. Następnie stają się czerwone lub purpurowe, jednak kulinarnie bardziej cenione są zielone.
Jalapeno pochodzi z Meksyku, gdzie była uprawiana już 6 000 lat temu. Jej nazwa prawdopodobnie pochodzi od nazwy miasta Xalapa. Ostre papryczki mają bardzo ważne miejsce w meksykańskiej kuchni i są drugim najczęściej spożywanym po pomidorach warzywem w Meksyku. Obecnie uprawia się papryczki jalapeno również na południu Stanów Zjednoczonych, głównie w stanie Kalifornia.
właściwości:
- zawiera mało kalorii, a dużo błonnika
- znajduje się w niej szczególnie dużo witaminy C, witaminy B6 oraz witaminy A, a także witaminy K, folianów, manganu, miedzi i potasu
- to doskonałe źródło antyoksydantów: polifenoli, flawonoidów, karotenoidów i chlorofilu
- przypisuje się jej zdolność działania przeciwbólowego, łagodzącego reumatoidalne zapalenie stawów, odchudzającego, leczącego wrzody żołądka, zwalczającego infekcje, wspomagającego układ krążenia i przeciwnowotworowego
suszona |
Komentarze
Prześlij komentarz