herbata - rodzaje

  • czarna
- najpopularniejszy rodzaj herbaty na świecie
- z powodu koloru napoju przygotowanego z liści w Chinach, Japonii, Korei Południowej i niektórych sąsiadujących krajach jest ona nazywana herbatą czerwoną, zaś na Zachodzie określana jest mianem herbaty czarnej z powodu koloru wysuszonych liści
-  jest poddawana procesowi pełnej fermentacji (utleniania), który nadaje jej mocniejszego smaku niż herbaty, które są fermentowane w mniejszym stopniu, jak np. herbata oolong
- często jest mieszana z innymi roślinami, aby uzyskać napój o innym smaku, np. herbata Earl Grey, która jest przygotowywana z czarnej herbaty zmieszanej z olejem z bergamotki albo masala chai - indyjska herbata przyrządzana z czarnej herbaty, mleka, cukru, miodu bądź melasy oraz przypraw takich jak kardamon, cynamon, imbir, pieprz czy goździki
czarna herbata zachowuje swój aromat przez kilka lat, dzięki czemu skompresowane bryłki czarnej herbaty jeszcze do XIX wieku były wykorzystywane jako waluta w Mongolii, Tybecie i na Syberii

  • zielona
- to jedna z najzdrowszych odmian herbaty
- jest przygotowywana z tej samej rośliny co herbata czarna, ale nie podlega tak jak herbata czarna procesowi fermentacji (albo podlega mu bardzo krótko), dzięki czemu zachowuje ona większość chemicznych właściwości świeżych liści, z których została przygotowana
- napój zwykle przybiera kolor słomkowy lub jasnozielony
- istnieją różne gatunki zielonej herbaty, które często bardzo znacząco różnią się smakiem i aromatem
- chińskie herbaty zielone dzielone są na prowincje, z których pochodzą (każda z prowincji ma co najmniej kilka gatunków), np. z prowincji Zhejiang pochodzi herbata Longjing oraz Gunpowder
- japońskie herbaty zielone różnią się w zależności od jakości, części rośliny wykorzystanej do przygotowania napoju oraz sposobu przygotowania tych części (najbardziej znana herbata japońska - zielona herbata Sencha - jest przygotowywana z liści wystawionych na bezpośrednie działanie słońca, a herbata gyokuro jest przygotowywana z liści rośliny rosnącej w zacienieniu przez 20 dni)

  • czerwona pu-erh
- to herbata, która po procesie utleniania przechodzi proces właściwej fermentacji, w wyniku której powstaje bardzo aromatyczna herbata o ciemniejszym kolorze niż czarna herbata i smaku, który najprościej określić jako ziemisty
- w Azji nazwa „herbata czerwona” odnosi się głównie do herbaty czarnej, podczas gdy w RPA i Wielkiej Brytanii odnosi się ona do herbaty roiboos, a w niektórych krajach do herbaty z hibiskusa
- wszystkie gatunki herbaty pu erh, powstają z krótko suszonej herbaty zielonej máochá gatunku Camellii sinensis rosnącej w górach chińskiej prowincji Yunnan, która następnie jest poddawana procesowi post-fermentacji (właściwej fermentacji, która nie zachodzi przy innych rodzajach herbaty); surowa i nieprzetworzona herbata pu erh,  jest więc rodzajem herbaty zielonej

  • biała
- jest przyrządzana z pąków liści lub młodych liści, które nie podlegają fermentacji jak herbata czarna czy oolong
- wbrew nazwie, kolor zaparzonego naparu wcale nie jest biały, a bladożółty; nazwa „biała herbata” odnosi się do srebrnobiałych włosków nieotwartych jeszcze pąków rośliny, co nadaje roślinie biały wygląd
- podobnie jak produkcja herbaty oolong, produkcja herbaty białej jest ograniczona głównie do chińskiej prowincji Fujian, a także Tajwanu; obecnie produkuje się ją także w północnej Tajlandii i we wschodnim Nepalu

  • oolong
- to swego rodzaju kompromis pomiędzy herbatą czarną a herbatą zieloną: brzegi zaparzonego liścia przypominają herbatę czarną, podczas gdy pozostała niesfermentowana część liścia przypomina zaparzone liście herbaty zielonej
- fermentacja herbaty oolong zachodzi do maksymalnie 80% (zwykle od 20% do 50%), zaś nazwa „oolong” odnosi się do jednego z rodzajów połowicznie sfermentowanych herbat, które w Chinach określa się wspólnie grupą „turkusowych” lub „szmaragdowych” herbat
- jest produkowana w Chinach (z najpopularniejszą pochodzącą z prowincji Fujian) oraz na Tajwanie
- herbata ta różni się kolorem w zależności od gatunku - z jaśniejszych liści powstanie herbata o kolorze jasnożółtym albo jasnozielonym, a z ciemniejszych liści herbata o kolorze podchodzącym pod brązowy

  •  yerba mate
- yerba mate to narodowy napój Argentyńczyków, Boliwijczyków, Urugwajczyków, Paragwajczyków i wielu Brazylijczyków; w Urugwaju pije się ją codziennie, o każdej porze i w każdym miejscu - do tego stopnia, że wielu Urugwajczyków nosi ze sobą na co dzień akcesoria do przyrządzania tej herbaty
- jest przyrządzana z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego
- przyrządzanie yerba mate wiąże się z całą ceremonią - do picia tej herbaty potrzebne są odpowiednie akcesoria takie jak bombilla (rurka) i calebasse (naczynie, z którego pije się herbatę)

  • ziołowa
- są często konsumowane z powodu ich właściwości zdrowotnych; sporo herbat przyrządzanych z liści ziół oraz kwiatów charakteryzuje się jednak także bogatym smakiem i aromatem, dzięki czemu mogą być także pite na co dzień
- popularnością cieszą się herbaty z melisą, miętą, hibiskusem, pokrzywą, lipą

  • owocowe
- przygotowywane są z suszu owocowego, często także z dodatkiem suszu kwiatowego
- prawdziwe herbaty owocowe nie zawierają w sobie liści herbaty, a jeżeli zawierają liście, wówczas określa się je mianem odpowiedniego rodzaju herbaty z dodatkiem (np. herbata zielona z cytryną czy herbata biała z maliną)
- mieszanki owocowe zwykle zawierają suszone wiśnie lub maliny, płatki hibiskusa, dziką różę, porzeczkę czy skórkę cytryny

  • z krzewów i kory
- na rynku istnieje jeszcze wiele innych rodzajów herbat, przygotowywanych np. z krzewów rooibos i czy z kory (np. la pacho)
- popularniejsze z nich to np. herbata rooibos z czerwonokrzewu (bardzo popularna w RPA), herbata honeybush z miodokrzewu (gatunku spokrewnionego z czerwonokrzewem) oraz lapacho przyrządzana z kory drzewa gatunku Tabebuja pita głównie w Peru, Boliwii, Brazylii i Paragwaju

Komentarze

Popularne posty