korzeń maca

     Maca to jadalny korzeń rośliny o nazwie Lepidium meyenii, rosnącej przede wszystkim w Peru. Uprawia się ją na stromych zboczach Andów, w strefie Puna (około 4000 m n.p.m.). Jest ona jedną z niewielu roślin na świecie uprawianych tak wysoko, a co jest jeszcze ciekawe - spożywano ją na długo przed powstaniem starożytnego państwa Inków. 

właściwości i zastosowanie:

- jest uznawana za dobre źródło wartościowego białka (w 100 g znajduje się od nawet około 14 g protein, w tym niemal wszystkie niezbędne aminokwasy)

- zawiera około 7% błonnika i ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (IG = 43), ale jest jednak dosyć kaloryczna i bogata w węglowodany

- zawiera witaminy C, z grupy B, a także duże ilości żelaza oraz miedzi, potasu, wapnia, manganu

- uwaga. ze względu na to, że maca należy do roślin z gatunku krzyżowych, zawiera goitrogeny - antyodżywcze substancje, które zaburzają wchłanianie jodu

- w Peru maca stanowi popularny dodatek do zup czy dań głównych, a - po sfermentowaniu - wytwarza się z niej słaby napój alkoholowy o nazwie chicha de maca

po zbiorach korzenie zwykle suszy się (w tej formie mogą być przechowywane nawet kilka lat)

po wysuszeniu przygotowuje się z nich główny produkt eksportowy - mąkę z macy

z macowej mąki można natomiast przygotować potrawę przypominającą owsiankę, dodać ją do jogurtu lub koktajlu albo też - jak inne mąki - wykorzystać do pieczenia

- korzeń macy zwykle przed spożyciem gotuje się albo piecze (jeśli jest suszony, trzeba go uprzednio namoczyć) 

Komentarze

Popularne posty