korzeń maca
Maca to jadalny korzeń rośliny o nazwie Lepidium meyenii, rosnącej przede wszystkim w Peru. Uprawia się ją na stromych zboczach Andów, w strefie Puna (około 4000 m n.p.m.). Jest ona jedną z niewielu roślin na świecie uprawianych tak wysoko, a co jest jeszcze ciekawe - spożywano ją na długo przed powstaniem starożytnego państwa Inków.
właściwości i zastosowanie:
- jest uznawana za dobre źródło wartościowego białka (w 100 g znajduje się od nawet około 14 g protein, w tym niemal wszystkie niezbędne aminokwasy)
- zawiera około 7% błonnika i ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (IG = 43), ale jest jednak dosyć kaloryczna i bogata w węglowodany
- zawiera witaminy C, z grupy B, a także duże ilości żelaza oraz miedzi, potasu, wapnia, manganu
- uwaga. ze względu na to, że maca należy do roślin z gatunku krzyżowych, zawiera goitrogeny - antyodżywcze substancje, które zaburzają wchłanianie jodu
- w Peru maca stanowi popularny dodatek do zup czy dań głównych, a - po sfermentowaniu - wytwarza się z niej słaby napój alkoholowy o nazwie chicha de maca
- po zbiorach korzenie zwykle suszy się (w tej formie mogą być przechowywane nawet kilka lat)
- po wysuszeniu przygotowuje się z nich główny produkt eksportowy - mąkę z macy
- z macowej mąki można natomiast przygotować potrawę przypominającą owsiankę, dodać ją do jogurtu lub koktajlu albo też - jak inne mąki - wykorzystać do pieczenia
- korzeń macy zwykle przed spożyciem gotuje się albo piecze (jeśli jest suszony, trzeba go uprzednio namoczyć)
Komentarze
Prześlij komentarz