Przejdź do głównej zawartości
calamansi
- calamansi (zwany też calamondin orange) to skrzyżowanie 2 znanych owoców cytrusowych: mandarynki i kumkwatu, a dokładniej kwaśnej mandarynki z kumkwatem japońskim
- na wyspach Pacyfiku nazywany jest calamansi, a został wyhodowany w południowo-wschodniej Azji
- jest to krzew / małe drzewo dorastające do 2,5 m i rodzące małe owoce cytrusowe o ciemnopomarańczowej skórce
- w krajach o ciepłym klimacie jest też uprawiany w mieszkaniach i na tarasach jako doniczkowa roślina ozdobna
- dojrzałe owoce calamansi są podstawowym składnikiem napojów na Filipinach (to połączenie smaków delikatnej goryczy, słodkości kwasowości)
- uważany za najmniej smaczny z wszystkich cytrusów, jest uprawiany jako drzewo owocowe
- kwitnie i owocuje bardzo obficie, zaś owoce nadają się do jedzenia na surowo, łącznie z cienką skórką
- owoce są też używane do produkcji napojów
Komentarze
Prześlij komentarz