czarny czosnek
Czarny czosnek powstaje w wyniku poddania świeżego, białego czosnku długotrwałemu procesowi starzenia. Czosnek trzyma się 60 dni w specjalnej komorze w temperaturze około 60°C i wysokiej wilgotności. Przez ten czas czosnek zyskuje nowy kolor, a wraz z nim traci swój charakterystyczny zapach i ostry smak. Jednak nie tylko kolor się zmienia - dochodzą nowe właściwości zdrowotne.
Około 5000 lat temu na terenach dzisiejszej Korei i Japonii, prawdopodobnie przez przypadek, zostawiono główkę czosnku w wilgotnym i gorącym środowisku. Ktoś spróbował czarnego czosnku i bardzo szybko uznano go za "rarytas".
Kiedyś wierzono, że osoby jedzące czarny czosnek każdego dnia będą żyć wiecznie. To oczywiście mit, ale prawdą jest, że czarny czosnek jest bardzo zdrowy. Ta wydawałoby się niepozorna czarna główka zawiera aż 18 różnych aminokwasów spośród 20 podstawowych! Naukowcy twierdzą też, że ma aż 10 razy więcej właściwości leczniczych niż klasyczny czosnek.
Właściwości:
- zawiera antyoksydanty
- jest źródłem magnezu, wapnia i cynku
- korzystnie wpływa na układ odpornościowy, krążeniowy i pokarmowy
- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie
- pomaga złagodzić ból stawów
- obniża poziom cukru, ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi
- wspomaga detoksykację
- pobudza, dodaje energii, a także działa korzystnie na układ nerwowy
- zapobiega otyłości
- przeciwdziała procesom starzenia
- korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci
Komentarze
Prześlij komentarz