jaja strusie
Jaja strusie to przysmak mieszkańców Afryki. To największe jajo na świecie. Zwykle jego waga przekracza 1,5 kg i jest od 20 do 30 razy większe od jaja kurzego, zaś jego skorupka jest około 10 razy twardsza niż skorupka jaja kurzego i cechuje się jednolitą, jasną barwą od białej po ciemnokremową. Z reguły strusie jajo nie posiada żadnych plam.
Strusie jaja - mimo tego, że są bardzo smaczne oraz zdrowe - nie znajdują zastosowania w każdej kuchni. Wystarczy bowiem wspomnieć, że tylko jedno takie jajo odpowiadać może nawet 30 kurzym, wobec czego nie w każdym domu jest okazja do wykorzystania strusiego jaja na raz.
Takie jajko zawiera znacznie mniej cholesterolu od jaja kurzego czy przepiórczego, a ponadto charakteryzuje się pięciokrotnie wyższą - w porównaniu do jaj kurzych - zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to również cenne źródło licznych składników mineralnych, takich jak fosfor, żelazo i magnez.
Strusie jajko stanowi bardzo dobrą alternatywę dla jaj kurzych, gdyż charakteryzuje się neutralnym zapachem oraz smakiem. Przygotowanie tego rodzaju jaja jest jednak dość uciążliwe, ponieważ najpierw bardzo trudno je rozbić, a potem - w razie potrzeby - ciężko oddzielić białko od żółtka. Nie mniej jednak jaja strusie odnajdują zastosowanie przede wszystkim w cukiernictwie, gdyż ze względu na ich wielkość zawartość jednej sztuki może zostać wykorzystana do kilku ciast. Negatywnym aspektem wielkości tych jaj jest to, że mała rodzina nie jest w stanie wykorzystać całego jaja na jeden posiłek, a zawartość tego produktu można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Do tego, ze względu na jego wielkość, jajo strusie gotuje się również stosunkowo długo - około 50 minut. Nie należy przesadzać z długością obróbki termicznej, ponieważ zbyt długo gotowane może stać się sine w środku.
Doskonałym sposobem na sprawdzenie świeżości każdego mniejszego jaja, jest wrzucenie go do zimnej wody, ponieważ wraz z upływem czasu zwiększa się ilość powietrza wewnątrz skorupy, a w konsekwencji nieświeże jajo unosi się na wodzie. Skorupa jaja strusiego jest na tyle twarda, że powietrze się przez nią nie dostaje, jednak im jajo jest starsze, tym bardziej zmienia się jego struktura, staje się bardziej zwięzła. Nieświeże, starsze jajo podczas potrząsania, wyda bulgocący odgłos.
Uwaga. Aby dostać się do wnętrza takiego jaja należy je rozbić. Nic prostszego? Zacznijmy od tego, że jajo strusie jest kilkanaście razy większe od jaja kurzego oraz posiada także około 10 razy twardszą skorupkę. W związku z tym do jego rozbicia potrzebne jest odpowiednie narzędzie, np. młotek. Niektórzy używają do tego celu wiertarki. Inni, chcąc zachować w całości skorupkę, posługują się ostrym dłutem.
Komentarze
Prześlij komentarz