Przejdź do głównej zawartości
moringa
- moringa to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie - właściwości lecznicze
- moringa olejodajna to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, dzięki którym znalazła się w grupie superżywności (superfoods), czyli najzdrowszych produktów na świecie
- zawiera 4 razy więcej witaminy A niż marchew, 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak
- odznacza się także wysoką zawartością manganu, chromu i boru oraz wysoką zawartością aż 46 antyoksydantów
- zawiera także wszystkie esencjonalne aminokwasy, 26 substancji hamujących procesy zapalne i kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9
- pochodzi z Indii, lecz zastosowanie znalazła nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kosmetyce i kuchni
- moringa w niektórych krajach znana jest jako drzewo chrzanowe, drzewo pałeczkowe czy drzewo ben
- wszystkie części drzewa można wykorzystywać na wiele sposobów: kwiaty, liście i kora dostarczają wartościowego surowca do leków, podobnie jak korzenie, które w smaku przypominają chrzan; z kolei z ziaren pozyskuje się olej moringa wykorzystywany zarówno w celach spożywczych, jak i do pielęgnacji skóry; same ziarna zaś - m.in. ze względu na właściwości antybakteryjne - znalazły zastosowanie także w oczyszczaniu wody; z kory natomiast można wytwarzać liny i papier
- cała roślina służy też jako biomasa do wytwarzania alternatywnej energii (np. biopaliwa), a jej "odpadki" są idealnym ekologicznym nawozem
- owoce i młode pędy spożywane są po ugotowaniu
- młode liście o smaku rzeżuchy można spożywać podobnie jak szpinak, a po ususzeniu i zmieleniu stanowią dodatek do zup, sałatek, koktajli, jogurtów czy szejków mleczno-owocowych (można ich użyć także do zaparzenia herbaty, która odznacza się słodką nutą)
- olejek moringa polecany jest do pielęgnacji skóry i włosów
Komentarze
Prześlij komentarz