pomelo

   Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Nie dość, że wyróżnia się rozmiarem, to jeszcze jest bogaty w witaminy i pozostałe składniki odżywcze, a szczególnie w witaminę C. Ma jej o wiele więcej niż grejpfrut i słynąca z tej witaminy cytryna.
   Pomelo, zwane pomarańczą olbrzymią, może osiągnąć nawet 25 cm średnicy i 2 kg wagi. Z kolei gąbczasta skórka o żółtej, żółtozielonej albo różowej barwie może dochodzić do 5 cm grubości. Dlatego też pomelo przypomina grejpfrut i w sumie nic dziwnego, gdyż otrzymano go po skrzyżowaniu pomelo z chińską pomarańczą. 
   Miąższ pomelo, w przeciwieństwie do grejpfruta, jest bardziej słodki, mniej kwaśny i zdecydowanie mniej aromatyczny i soczysty. Może mieć on kolor biały, zielony albo czerwony, przy czym najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych znajduje się w białym.

właściwości:

- wzmacnia układ odpornościowy
- reguluje ciśnienie krwi i pracę serca
- jest bogatym źródłem potasu (zawiera go prawie tyle samo co pomidory)
- hamuje tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach
- zapobiega rozwojowi miażdżycy
- zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych
- zawiera przeciwutleniacze
- sok z pomelo jest zalecany osobom, którym dokucza refluks i zgaga
- wspomaga odchudzanie


zastosowanie:

- pomelo można jeść na surowo albo przyrządzić na jego bazie sok czy marmoladę
- kandyzowana skórka jest dobrym dodatkiem do ciast oraz deserów
- nieobrane owoce można przechowywać w lodówce od 2 do 4 miesięcy

   Najlepsze owoce to te najcięższe, bo zawierają najwięcej soku. Dlatego przed kupnem lepiej zważyć kilka i wybrać to cięższe.

Komentarze

Popularne posty