krokusy
To jedne z najczęściej kwitnących roślin cebulowych. Zazwyczaj już od marca cieszą nasze oczy kolorami: fioletowym, żółtym i białym. Są efektowne, a najlepiej prezentują się posadzone w kępach.
Mało kto wie, że te piękne kwiaty są uprawiane przez ludzi już od wielu tysięcy lat. Od wieków były używane w medycynie, służyły do produkcji barwników i perfum, a przede wszystkim pozyskiwano z nich jedną z najdroższych przypraw świata - szafran. Uwaga. Aby otrzymać 1 kg szafranu potrzeba aż 170 000 kwiatów, a z jednego ha uprawy można zebrać jedynie od 15 do 25 kg tej przyprawy.Większość uprawianych dziś krokusów kwitnie wczesną wiosną. Świetnie się komponują na trawnikach, w przydomowych ogródkach, ogródkach skalnych, ale też w doniczkach albo koszykach.
Niestety krokusy dość szybko przekwitają. W maju praktycznie nie nie ma po nich najmniejszego śladu, jednak cebule należy wykopać dopiero w czerwcu, kiedy zeschną także liście. Liście służą cebulkom do gromadzenia substancji odżywczych, bez których nie będą mogły zakwitnąć w następnym sezonie.
Na rynku coraz częściej można także spotkać krokusy jesienne. Mniej popularne, są równie efektowne. Posadzone w sierpniu, zakwitną we wrześniu i październiku. Na zimę cebulki lepiej pozostawić w ziemi. Na wiosnę okryją się jedynie rozetą wąskich, zielonych liści, które do czerwca pożółkną i zeschną - wówczas będzie je można wykopać, ale nie nie jest to koniczne.
Komentarze
Prześlij komentarz