kiełki (2)

  • kiełki czosnku
- zawierają witaminy A,B, C, E, jak również fosfor, wapń i żelazo
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- zapobiegają powstawaniu zakrzepów
- mają działanie przeciwgrzybicze i antybiotyczne

  • kiełki czerwonej kapusty
- zawierają dużo witaminy C oraz selenu
- chronią organizm przed nowotworami
- zapobiegają obrzękom, anemii i chorobom stawów
- wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy

  • kiełki fasoli mung
- bardzo bogate źródło białka
- obniżają poziom złego cholesterolu
- zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy
- zapobiegają chorobom serca i nowotworom
  • kiełki lucerny
- powinny być spożywane przede wszystkim przez wegetarian oraz osoby mające niedobory żelaza (zawierają mnóstwo tego pierwiastka)
- poprawiają pamięć
- pomagają zwalczać objawy menopauzy
- zapobiegają nowotworom trzustki, okrężnicy i białaczce

  • kiełki soczewicy
- zawierają kwas foliowy
- mają działanie antynowotworowe
- skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym




hodowla kiełków:
- wybrane kiełki namocz na noc
- po wyparzeniu słoika wsyp do niego kiełki i nalej do niego 2 razy tyle wody
- zakręć podziurawioną gwoździem nakrętką albo zabezpiecz gazą
- odstaw na noc
- rano odlej wodę nie odkręcając nakrętki
- ponownie nalej wodę i ją wylej
- odstaw słoik oparty po skosie, żeby nadmiar wody mógł wypłynąć
- rób płukania 2 razy dziennie
- po 2 dniach kiełki powinny zacząć kiełkować


Komentarze

Popularne posty