kawa
Kawa jest uzyskiwana z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców (Coffea) uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej, które są następnie suszone i prażone (na skutek czego brązowieją). Kawa to również napój parzony z palonych i zmielonych ziaren kawowca. Większość spożywanej kawy pochodzi z odmian Robusta lub Arabica, a aż 70% światowej produkcji przypada właśnie na tę drugą odmianę.
Generalnie im ciemniejsza kawa palona, tym mocniejszy i bardziej gorzki będzie jej smak.
Najdroższa kawa na świecie wydobywana jest z odchodów Łaskunów. Kawa kopi luwak kosztuje ok 1000 euro za kilogram. Warto dodać, że te biedne zwierzęta są trzymane w klatkach i zmuszane do jedzenia kawy, która w olbrzymich ilościach ma negatywne skutki dla ich zdrowia. To barbarzyństwo.
Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest oczywiście kofeina, która znalazła zastosowanie w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych, pobudzających.
Zawartość kofeiny w:
- filiżanka czarnej kawy to 70-140 mg
- filiżanka kawy rozpuszczalnej to 95 mg
- filiżanka espresso to 57 mg
- filiżanka kawy mrożonej to 50-70 mg
- niepełna szklanka czarnej sypanej herbaty to 65 mg
- 0,33 l butelka coca-coli to 45 mg
Kawa to także źródło cennych antyoksydantów: kwasów chlorogenowego i kawowego, które neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn oraz dodatkowo usprawniają mechanizmy obronne organizmu.
Kawa działa pobudzająco na umysł, zwiększa pamięć krótkotrwałą i ułatwia koncentrację, jak również przyśpiesza przemiany metaboliczne w organizmie, a szczególnie spalanie tłuszczów.
Kawy nie powinno się łączyć z takimi lekami jak: wszelkie leki przeciwbólowe, leki przeciwgrzybiczne, antybiotyki, preparaty magnezu i wapnia, środki antykoncepcyjne, statyny, cymetydyna, aminofilina i teofilina.
Kofeina zwiększa objawy choroby refluksowej przełyku, a dodatkowo stymuluje wydzielanie kwasu solnego, co sprzyja rozwojowi wrzodów żołądka. Dobowa dawka kofeiny dla zdrowej dorosłej osoby nie powinna przekroczyć 600 mg. W skrajnych przypadkach nadmierne spożycie może wywołać porażenie układu nerwowego, drgawki, a nawet śmierć. Przyjmuje się, że śmiertelna dawka ustalana jest według przelicznika 150 mg kofeiny na 1 kg masy ciała.
Kawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, w suchym i chłodnym miejscu. Kawę mieloną, która nie zostanie zużyta w ciągu tygodnia, można przechowywać w lodówce, ale nie należy jej mrozić. Warto wiedzieć, że kawa wchłania zapachy.
Komentarze
Prześlij komentarz