makrela
Makrela żyje w wodach od Morza Północnego aż do Morza Śródziemnego. Makrela z łowisk europejskich nie jest zagrożona wyginięciem. Liczebność stada, pomimo licznych połowów, utrzymuje się na stabilnym poziomie oraz nie powoduje degradacji środowiska morskiego. Dlatego można kupować makrele pozyskiwane z tego źródła.
właściwości:
- to źródło pełnowartościowego białka
- zawiera aminokwasy egzogenne (m.in. leucynę, izoleucynę, lizynę), które muszą być dostarczone do organizmu z pożywieniem
- to ryba tłusta
- jest dobrym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 oraz witaminy D
- zawiera wysoką zawartość selenu
- to również dobre źródło fosforu i witaminy A
- niestety ma tendencję do kumulowania związków rtęci, zawiera też histaminę, która może powodować uczulenia oraz jest źródłem puryn, które spożywane w nadmiarze mogą powodować artretyzm
zastosowanie:
- najczęściej można spotkać makrelę w postaci wędzonej
- w sklepach można także znaleźć makrelę w puszkach
- jest wykorzystywana jako dodatek do kanapek, sałatek, past, czy też główne danie obiadowe
Komentarze
Prześlij komentarz