olej rzepakowy
Chociaż rzepak kwitnie na żółto, to ma czarne nasiona. To właśnie z tłoczy się jeden z najzdrowszych olei na świecie. Do wyprodukowania litra oleju potrzeba do 3 kg tej rośliny.
Olej rzepakowy ma najmniej spośród wszystkich tłuszczów nasyconych kwasów tłuszczowych. W rafinowanym oleju rzepakowym występują fitosterole (sterole roślinne) pomocne w utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu i polifenole mające właściwości przeciwutleniające, a więc antynowotworowe i sprzyjające zachowaniu młodości. Obfituje też w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:
- witaminę E
- witaminę K
- prowitaminę A
Olej rzepakowy może być stosowany na zimno - do sosów sałatkowych zamiast droższej oliwy oraz do majonezu. Wykorzystuje się go również do słodkich wypieków. A ze względu na dużą ilość kwasów jednonienasyconych, które mają wysoką temperaturę dymienia, nadaje się do smażenia, ale krótkiego.
Komentarze
Prześlij komentarz