czerwona herbata

     Czerwona herbata jest nazywana przez Chińczyków smoczą herbatą. Jest też uważana za najbardziej aromatyczną spośród herbat, o korzennym smaku i specyficznym zapachu. 

    Jest kilka odmian herbaty czerwonej, wszystkie należą do herbat półfermentowanych. Produkuje się je głównie w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie. W odmianie Puszong proces fermentacji jest bardzo krótki. Wykorzystuje się ją do produkcji np. herbat jaśminowych. Odmiana Pu-erh - najskuteczniejsza w walce z nadwagą - dodatkowo po procesie fermentacji musi jeszcze dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty leżakują nawet ponad 50 lat. Istnieje jeszcze odmiana Oolong.

    Czerwona herbata jest poddawana lekkiej fermentacji, która zostaje przerwana, gdy listki na końcach stają się lekko czerwone. Procesy fermentacyjne zachodzą w czerwonej herbacie krócej niż w czarnej, zawiera ona zatem więcej enzymów i polifenoli. Sprzyja odchudzaniu - wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu, ale nie oszukujmy się, samo picie czerwonej herbaty to za mało. Potrzebna jest jeszcze odpowiednia dieta i ćwiczenia.

    W światowej produkcji odmiana czarna stanowi ponad 75%, zielona - około 20%, czerwona - około 5%, zaś biała - około 2%. 

susz

Komentarze

Popularne posty