fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest hodowana od ponad 700 lat. Do Europy trafiła za sprawą hiszpańskich żeglarzy. Pod koniec XVI wieku stała się we Francji popularnym warzywem. Obecnie jest hodowana w niemal wszystkich krajach świata, głównie azjatyckich, takich jak Indie, Indonezja czy Chiny.
Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego, zaś żółta jest bogatsza w potas i fosfor.
- jest bogata w błonnik wspomagający procesy trawienne
- zielone ziarna fasoli są bogate w witaminy A, C, E, jak również zawierają flawonoidy
- ma wysoką zawartość manganu oraz witaminy C
- to dobre źródło potasu
- wspomaga pracę układu krążenia
- jej regularne spożywanie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
- wzmacnia system odpornościowy
- świeża fasolka zawiera aglutyninę (pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu)
- ma niski indeks glikemiczny
- białko fasolki ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie
- ugotowane strączki fasoli działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu
- jest niskokaloryczna, składa się z 90% z wody
- powoduje wzdęcia
- surowa fasolka szparagowa zawiera fazynę - toksyczne białko roślinne, które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania, dlatego nie należy jej jeść surowej
żółta czy zielona?
Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego, zaś żółta jest bogatsza w potas i fosfor.
właściwości:
- jest bogata w błonnik wspomagający procesy trawienne
- zielone ziarna fasoli są bogate w witaminy A, C, E, jak również zawierają flawonoidy
- ma wysoką zawartość manganu oraz witaminy C
- to dobre źródło potasu
- wspomaga pracę układu krążenia
- jej regularne spożywanie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
- wzmacnia system odpornościowy
- świeża fasolka zawiera aglutyninę (pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu)
- ma niski indeks glikemiczny
- białko fasolki ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie
- ugotowane strączki fasoli działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu
- jest niskokaloryczna, składa się z 90% z wody
- powoduje wzdęcia
- surowa fasolka szparagowa zawiera fazynę - toksyczne białko roślinne, które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania, dlatego nie należy jej jeść surowej
Komentarze
Prześlij komentarz