biała herbata
Biała herbata jest rodzajem herbaty, którą zbiera się bardzo wcześnie - a mianowicie kiedy liście mają formę pąków. Są pokryte białym meszkiem, stąd też nazwa. Pąki są suszone od razu po zebraniu, a potrzeba ich aż 80 tysięcy na 250 gramów białej herbaty dobrej jakości.
Jest najmniej przetworzoną z herbat, ma łagodny smak i aromat. Jest też dość droga w porównaniu do innych herbat.
właściwości i zastosowanie:
- zawiera bardzo dużo polifenoli i katechin - czyli przeciwutleniaczy
- jest źródłem witaminy C, ale znajdziemy w niej też mikroelementy jak mangan i fluor
- przeciwdziała próchnicy, stymuluje pracę mózgu, pomaga uregulować ciśnienie krwi, wzmacnia kości i stawy, wspomaga układ odpornościowy oraz łagodzi napięcia
- regularne picie białej herbaty pomaga usunąć toksyny z organizmu, poprawia wygląd cery, a stosowana zewnętrznie działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
- wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze
- białą herbatę parzy się od 2 do 5 minut, a te same listki można zaparzać kilka razy (nawet 3, ale należy pamiętać, że każdy kolejny napar będzie słabszy w smaku)
- herbatę zalewamy wodą w temperaturze około 80 stopni Celsjusza
- można ją pić od 2 do 4 razy na dobę
Komentarze
Prześlij komentarz