biała herbata

     Biała herbata jest rodzajem herbaty, którą zbiera się bardzo wcześnie - a mianowicie kiedy liście mają formę pąków. Są pokryte białym meszkiem, stąd też nazwa. Pąki są suszone od razu po zebraniu, a potrzeba ich aż 80 tysięcy na 250 gramów białej herbaty dobrej jakości.

    Jest najmniej przetworzoną z herbat, ma łagodny smak i aromat. Jest też dość droga w porównaniu do innych herbat. 


właściwości i zastosowanie:

- zawiera bardzo dużo polifenoli i katechin - czyli przeciwutleniaczy

- jest źródłem witaminy C, ale znajdziemy w niej też mikroelementy jak mangan i fluor 

- przeciwdziała próchnicy, stymuluje pracę mózgu, pomaga uregulować ciśnienie krwi, wzmacnia kości i stawy, wspomaga układ odpornościowy oraz łagodzi napięcia

- regularne picie białej herbaty pomaga usunąć toksyny z organizmu, poprawia wygląd cery, a stosowana zewnętrznie działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo

- wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze

- białą herbatę parzy się od 2 do 5 minut, a te same listki można zaparzać kilka razy (nawet 3, ale należy pamiętać, że każdy kolejny napar będzie słabszy w smaku)

- herbatę zalewamy wodą w temperaturze około 80 stopni Celsjusza

- można ją pić od 2 do 4 razy na dobę

Komentarze

Popularne posty