sola
Przed zakupem soli należy się zapoznać z miejscem jej połowu. Certyfikat MSC daje gwarancję, że ryba pochodzi ze zrównoważonych połów nie zagrażających środowisku. Ograniczyć za to należy kupno soli soli poławianej u wybrzeży zachodniego Bałtyku oraz Morza Północnego, gdyż połowy w tym obszarze narażają gatunek na wyginięcie. Nie powinno się też kupować soli z wód północno-zachodniego Atlantyku, ponieważ te stada są już zagrożone wyginięciem.
- jest rybą chudą o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu
- to źródło pełnowartościowego białka
- zawiera witaminę D oraz selen
Sola uchodzi za jedną z najwykwintniejszych i najdroższych ryb, jednak można ją pomylić z tańszą limandą żółtopłetwą. Ta druga pochodzi z chińskich hodowli, jest też poławiana z Północnym Pacyfiku w ilościach zagrażających wyginięciu gatunku przy zastosowaniu metod niszczących środowisko naturalne. Limanda zawiera wprawdzie więcej białka, ale także dwukrotnie więcej tłuszczu ogółem oraz tłuszczów nasyconych.
właściwości:
- jest rybą chudą o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu
- to źródło pełnowartościowego białka
- zawiera witaminę D oraz selen
Sola uchodzi za jedną z najwykwintniejszych i najdroższych ryb, jednak można ją pomylić z tańszą limandą żółtopłetwą. Ta druga pochodzi z chińskich hodowli, jest też poławiana z Północnym Pacyfiku w ilościach zagrażających wyginięciu gatunku przy zastosowaniu metod niszczących środowisko naturalne. Limanda zawiera wprawdzie więcej białka, ale także dwukrotnie więcej tłuszczu ogółem oraz tłuszczów nasyconych.
Komentarze
Prześlij komentarz