guma karobowa

   Guma karobowa (karob albo mączka chleba świętojańskiego), to emulgator wykorzystywany m.in. podczas produkcji wyrobów cukierniczych. W składzie produktów spożywczych widnieje pod nazwą E410. Innymi słowy, to zmielone na proszek nasiona znajdujące się w chlebie świętojańskim, czyli w strąkach szarańczyna strąkowego (znanego także jako ceratonia, drzewo karobowe albo drzewo chlebowca świętojańskiego), tj. wiecznie zielonego drzewa, które można spotkać przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego, ale też w Indiach i Australii.


zastosowanie:

- w przemyśle spożywczym jako stabilizator, emulgator i substancja żelująca 
- podczas produkcji suplementów diety (m.in. środków odchudzających) i niektórych leków (m.in. syropów)
- jest dodawana do karmy dla zwierząt
- można ją znaleźć w składzie klejów i detergentów


właściwości:

- jest substancją pochodzenia roślinnego, a więc naturalną
- odznacza się lekko karmelowym aromatem, przypominającym kakao, przez co może być traktowana jako alternatywa dla kakao i czekolady
- nie wywołuje groźnych skutków ubocznych - spożyta w nadmiarze może jedynie powodować wzdęcia
- odznacza się sporą wartością odżywczą, w 15% składa się z wody i do 70% z węglowodanów
- zawiera wiele cennych minerałów, jak np. żelazo, magnez, potas, wapń, czy fosfor, a także witaminy A, B2, B3, D
- jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu, kofeiny, teobrominy oraz kwasu szczawiowego
- można jej używać jako zagęstnika i zamiennika jajek
- wypalone i zmielone nasiona drzewa karobowego są stosowane także jako namiastka kawy
- z owoców szarańczyna można też otrzymać melasę


Komentarze

Popularne posty