masło

   Masło to nic innego jak skondensowany tłuszcz mleczny, który otrzymuje się ze śmietany mleka krowiego. Można je podzielić na 4 kategorie: ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. Pierwsze 3 rodzaje nie mogą zawierać mniej niż 80% tłuszczu i więcej niż 16% wody. Masło stołowe ma nie mniej niż 73,5% tłuszczu i nie więcej niż 24% wody. W maśle wyborowym dopuszcza się smak kwaśny. Do masła wyborowego i ekstra wolno dodać nie więcej niż 2% soli. 


masło zawiera:

- głównie nasycone kwasy tłuszczowe (około 67% wagi)
- duże ilości cholesterolu
- rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i D oraz niewiele E


przeciwwskazania:

- z masła powinny zrezygnować osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, cierpiący na choroby krążenia, miażdżycę, zagrożeni zawałem serca albo z nadciśnieniem tętniczym

   Masło nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, bo łatwo się przypala, a w czasie dymienia powstają szkodliwe dla zdrowia substancje. Jeśli już smażyć na maśle, to na maśle klarowanym (ghee).

   Uwaga! Tak zwane masełka smakowe (np. ze smażoną cebulką czy szczypiorkiem), to nie masło tylko mieszanka tłuszczu mlecznego oraz roślinnych.

Komentarze

Popularne posty