masło
Masło to nic innego jak skondensowany tłuszcz mleczny, który otrzymuje się ze śmietany mleka krowiego. Można je podzielić na 4 kategorie: ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. Pierwsze 3 rodzaje nie mogą zawierać mniej niż 80% tłuszczu i więcej niż 16% wody. Masło stołowe ma nie mniej niż 73,5% tłuszczu i nie więcej niż 24% wody. W maśle wyborowym dopuszcza się smak kwaśny. Do masła wyborowego i ekstra wolno dodać nie więcej niż 2% soli.
- głównie nasycone kwasy tłuszczowe (około 67% wagi)
- duże ilości cholesterolu
- rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i D oraz niewiele E
- z masła powinny zrezygnować osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, cierpiący na choroby krążenia, miażdżycę, zagrożeni zawałem serca albo z nadciśnieniem tętniczym
Masło nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, bo łatwo się przypala, a w czasie dymienia powstają szkodliwe dla zdrowia substancje. Jeśli już smażyć na maśle, to na maśle klarowanym (ghee).
masło zawiera:
- głównie nasycone kwasy tłuszczowe (około 67% wagi)
- duże ilości cholesterolu
- rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i D oraz niewiele E
przeciwwskazania:
- z masła powinny zrezygnować osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, cierpiący na choroby krążenia, miażdżycę, zagrożeni zawałem serca albo z nadciśnieniem tętniczym
Masło nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, bo łatwo się przypala, a w czasie dymienia powstają szkodliwe dla zdrowia substancje. Jeśli już smażyć na maśle, to na maśle klarowanym (ghee).
Komentarze
Prześlij komentarz