mleczko pszczele

   Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów młodych pszczół robotnic, które produkują je od 3 dnia życia. Ma kremowy kolor i perłowy połysk. Początkowo zachowuje konsystencję żelową, ale z biegiem czasu jego konsystencja jest coraz gęstsza. W smaku jest cierpko-kwaśne albo słodkawe, ale nie słodkie. 
   W swoim składzie zawiera witaminy C, D, E oraz z grupy B, krzem, żelazo, miedź, fosfor, wapń, białka, aminokwasy, acetylocholinę, kwas deoksyrybonukleinowy. 
   W 66% składa się z wody, w 15% z cukrów, w 13% z aminokwasów, reszta zaś to lipidy. 


właściwości:

- wspomaga regenerację organizmu
- oczyszcza
- poprawia przemianę materii
- usuwa stany depresyjne i równoważy system nerwowy
- likwiduje zmęczenie fizyczne
- działa wzmacniająco na układ krwionośny
- świeże mleczko działa silnie bakteriobójczo
- poprawia nastrój 

Komentarze

Popularne posty