karp
Karp przez wielki był nazywany rybą królewską, a do jego popularności przyczyniło się... chrześcijaństwo. W czasach, kiedy dni postnych było znacznie więcej niż obecnie, karpie hodowano w przyklasztornych stawach.
- koi - udomowiona, ozdobna forma hodowlana karpia
- królewski, inaczej karp lustrzeń - ma niewielką ilość łusek, które znajdują się w okolicach głowy oraz wzdłuż linii bocznej ciała; uważany za najsmaczniejszy rodzaj
- pełnołuski - jak nazwa wskazuje, ciało ryby na całej długości jest pokryte warstwą łusek
- bezłuski, inaczej karp golec
- jest zaliczany do ryb średniotłustych
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6
- to źródło witamin z grupy B
- mięso karpia składa się z łatwo przyswajalnego białka i minerałów: potasu, żelaz, wapnia, fosforu i sodu
Wartości odżywcze karpia zależą w pewnym stopniu od tego, czym był wcześniej karmiony. Jeśli był żywiony kiepskiej jakości paszą, będzie zawierał więcej tłuszczu niż białka. Wartościowy karp nie może też rosnąć zbyt szybko. Dobra ryba powinna być karmiona przez 3 sezony naturalną paszą. Chów karpi oparty jest na naturalnym pokarmie, wytwarzanym przez ekosystem stawu ziemnego. Dodatkowo stosuje się jest dokarmianie paszami - głównie zbożem, czasem także paszami ekstrudowanymi.
- wiek - nie może być zbyt wiekowy, gdyż wpływa to negatywnie na stosunek tłuszczu do mięsa
- kolor skrzeli powinien być ciemnoczerwony, nie blady
- skrzela i łuski muszą być lśniące i dobrze przylegać do tuszy ryby
- skóra - świeży i zdrowy karp powinien mieć brązowo-żółto-niebieskie zabarwienie, z gładką i wilgotną skórą, bez uszkodzeń, plam czy śluzu
- powinien mieć krągły brzuch oraz szkliste oczy, wyraźne i wypukłe
- mięso powinno być sprężyste i zwarte
- najlepiej jeśli ryba pływa po dnie zbiornika z czystą i przejrzystą wodą
- zapach karpia nie powinien być nieprzyjemny, jednakże karp pachnący mułem nie musi oznaczać, że ryba jest kiepskiej jakości; to charakterystyczny zapach
- należy unikać jak najtańszych ryb
najpopularniejsze gatunki to:
- koi - udomowiona, ozdobna forma hodowlana karpia
- królewski, inaczej karp lustrzeń - ma niewielką ilość łusek, które znajdują się w okolicach głowy oraz wzdłuż linii bocznej ciała; uważany za najsmaczniejszy rodzaj
- pełnołuski - jak nazwa wskazuje, ciało ryby na całej długości jest pokryte warstwą łusek
- bezłuski, inaczej karp golec
właściwości:
- jest zaliczany do ryb średniotłustych
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6
- to źródło witamin z grupy B
- mięso karpia składa się z łatwo przyswajalnego białka i minerałów: potasu, żelaz, wapnia, fosforu i sodu
Wartości odżywcze karpia zależą w pewnym stopniu od tego, czym był wcześniej karmiony. Jeśli był żywiony kiepskiej jakości paszą, będzie zawierał więcej tłuszczu niż białka. Wartościowy karp nie może też rosnąć zbyt szybko. Dobra ryba powinna być karmiona przez 3 sezony naturalną paszą. Chów karpi oparty jest na naturalnym pokarmie, wytwarzanym przez ekosystem stawu ziemnego. Dodatkowo stosuje się jest dokarmianie paszami - głównie zbożem, czasem także paszami ekstrudowanymi.
przy wyborze karpia należy zwrócić uwagę na:
- wiek - nie może być zbyt wiekowy, gdyż wpływa to negatywnie na stosunek tłuszczu do mięsa
- kolor skrzeli powinien być ciemnoczerwony, nie blady
- skrzela i łuski muszą być lśniące i dobrze przylegać do tuszy ryby
- skóra - świeży i zdrowy karp powinien mieć brązowo-żółto-niebieskie zabarwienie, z gładką i wilgotną skórą, bez uszkodzeń, plam czy śluzu
- powinien mieć krągły brzuch oraz szkliste oczy, wyraźne i wypukłe
- mięso powinno być sprężyste i zwarte
- najlepiej jeśli ryba pływa po dnie zbiornika z czystą i przejrzystą wodą
- zapach karpia nie powinien być nieprzyjemny, jednakże karp pachnący mułem nie musi oznaczać, że ryba jest kiepskiej jakości; to charakterystyczny zapach
- należy unikać jak najtańszych ryb
Komentarze
Prześlij komentarz