drożdże

  • są źródłem witamin z grupy B (najwięcej wartości odżywczych mają drożdże piwowarskie)
  • zwiększają fizyczną wydolność, pomagają w pielęgnowaniu cery trądzikowej oraz skłonnej do wyprysków
  • Uwaga! drożdże piekarnicze należy zalać wrzątkiem i dopiero wypić (zalane ciepłą wodą albo mlekiem zaczną fermentować w przewodzie pokarmowym i jeśli nie zostaną strawione, mogą spowodować przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe)
  • drożdże piwowarskie stanowią doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, a ponadto zawierają takie substancje mineralne jak magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor czy selen, jak również sporą ilość biotyny 
  • można je kupić w aptece w postaci pastylek 
  • są uzyskiwane jako produkt uboczny przy produkcji piwa (zostają oczyszczone i pozbawione charakterystycznej goryczy)
  • łagodzą stany migrenowe, pomagają w leczeniu chorób układu krążenia, pobudzają działanie układu odpornościowego, łagodzą nadpobudliwość i koją nerwy, pomagają na bezsenność, poprawiają koncentrację
  • są polecane w sytuacjach wyczerpania psychicznego, dla przepracowanych, cierpiących na ciągły stres, zmęczenie lub chorych powracających do zdrowia

Komentarze

Popularne posty