sushi
sushi, czyli surowe, marynowane, gotowane albo wędzone ryby (np. tuńczyk, łosoś, dorada); owoce morza (np. krewetki); warzywa (np. ogórek, awokado), grzyby, pędy, tofu, serek śmietankowy
- podobne do uramaków, ale składniki to najczęściej awokado, krab albo paluszki krabowe, biały serek
- mogą być w czymś obtoczone, choć niekoniecznie
- często z wieloma składnikami
- podłużny wałeczek ryżu w kształcie łódki, owinięty nori albo czasem płatem ryby, z nadzieniem na wierzchu, najczęściej z ikrą
- często z 1 składnikiem
- łatwe w jedzeniu (dobre dla rozpoczynających swoją przygodę z sushi)
- je się go maczając rybę a nie ryż, by ten się nie rozmoczył
- dobre dla osób, które nie przepadają za surową rybą
- może być w makach zamiast glonów albo w nigiri zamiast ryby
- łatwe do zrobienia w domu
- często posypane sezamem
rodzaje:
- california maki
- podobne do uramaków, ale składniki to najczęściej awokado, krab albo paluszki krabowe, biały serek
- mogą być w czymś obtoczone, choć niekoniecznie
- futomaki
- często z wieloma składnikami
- gunkan maki
- podłużny wałeczek ryżu w kształcie łódki, owinięty nori albo czasem płatem ryby, z nadzieniem na wierzchu, najczęściej z ikrą
- hosomaki
- często z 1 składnikiem
- łatwe w jedzeniu (dobre dla rozpoczynających swoją przygodę z sushi)
- nigiri
- je się go maczając rybę a nie ryż, by ten się nie rozmoczył
- sushi w tempurze
- dobre dla osób, które nie przepadają za surową rybą
- tamagoyaki
- może być w makach zamiast glonów albo w nigiri zamiast ryby
- temaki
- łatwe do zrobienia w domu
- uramaki
- często posypane sezamem
Komentarze
Prześlij komentarz