sushi

   sushi, czyli surowe, marynowane, gotowane albo wędzone ryby (np. tuńczyk, łosoś, dorada); owoce morza (np. krewetki); warzywa (np. ogórek, awokado), grzyby, pędy, tofu, serek śmietankowy


rodzaje:


  • california maki
- zachodnia odmiana sushi
- podobne do uramaków, ale składniki to najczęściej awokado, krab albo paluszki krabowe, biały serek
- mogą być w czymś obtoczone, choć niekoniecznie


  • futomaki
- duże, o średnicy do 6 cm, ale płaskie
- często z wieloma składnikami


  • gunkan maki
- odmiana nigiri
- podłużny wałeczek ryżu w kształcie łódki, owinięty nori albo czasem płatem ryby, z nadzieniem na wierzchu, najczęściej z ikrą


  • hosomaki
- najmniejsze z maków
- często z 1 składnikiem
- łatwe w jedzeniu (dobre dla rozpoczynających swoją przygodę z sushi)


  • nigiri
- owalny paluszek z ryżu przykryty kawałkiem ryby, owoców morza albo cienkiego omletu
- je się go maczając rybę a nie ryż, by ten się nie rozmoczył


  • sushi w tempurze
- najczęściej maki smażone w tempurze, z chrupiącą skórką dookoła
- dobre dla osób, które nie przepadają za surową rybą


  • tamagoyaki
- to cieniutki japoński omlet
- może być w makach zamiast glonów albo w nigiri zamiast ryby


  • temaki
- rożek z nori wypełniony ryżem i np. rybą
- łatwe do zrobienia w domu


  • uramaki
- maki odwrócone (w środku glony i nadzienie, a na zewnątrz ryż)
- często posypane sezamem

Komentarze

Popularne posty