słodycze
Jedzenie słodyczy prowadzi do nadwagi i otyłości, powoduje próchnicę zębów, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy, a także podwyższa poziom cholesterolu. Do tego zawarte w nich kalorie są puste.
Słodycze zawierają cukier należący do węglowodanów prostych, błyskawicznie podnoszących poziom glukozy we krwi. W odróżnieniu od węglowodanów złożonych, te proste są szybko spalane, dlatego też wkrótce po ich zjedzeniu nadal odczuwamy głód.
Najgorsze jest pieczywo cukiernicze, czyli herbatniki, wafelki, kruche ciastka, ciastka francuskie, jak również batony i cukierki. Zawierają mnóstwo cukru, ale też tłuszcz cukierniczy.
Słodycze zawierają cukier należący do węglowodanów prostych, błyskawicznie podnoszących poziom glukozy we krwi. W odróżnieniu od węglowodanów złożonych, te proste są szybko spalane, dlatego też wkrótce po ich zjedzeniu nadal odczuwamy głód.
Najgorsze jest pieczywo cukiernicze, czyli herbatniki, wafelki, kruche ciastka, ciastka francuskie, jak również batony i cukierki. Zawierają mnóstwo cukru, ale też tłuszcz cukierniczy.
Co więc warto jeść?
- Czekolada – powstaje z ziaren kakaowca, z których po zmieleniu uzyskuje się miazgę kakaową, a z niej z kolei tzw. kuch kakaowy (kakao) i masło kakaowe; do nich dodaje się cukier i mleko; im więcej w czekoladzie kakao, tym lepiej – obfituje w magnez, wapń, żelazo, a także fluor i miedź oraz witaminy A i E (mleczna czekolada ma mniej kakao, ale za to więcej cukru, zaś biała jest go zupełnie pozbawiona); należy wybierać czekolady gorzkie, zawierające co najmniej 75% kakao; tłuszcz zawarty w czekoladzie jest pochodzenia roślinnego, a więc nie zawiera cholesterolu
- Chałwa – jej podstawowym składnikiem jest sezam, zaś słodki smak zapewnia dodatek cukru albo syropu glukozowego lub fruktozowego; należy wybierać chałwę zawierającą jak najwięcej sezamu (ponad 50%); zależnie od smaku, w chałwie jest też kakao, wanilia, orzechy i rodzynki; unikamy chałwy z tłuszczem roślinnym utwardzonym albo korzeniem mydlnicy
- Lody – te tradycyjne, czyli na mleku, są źródłem białka, wapnia i witamin z grupy B; mniej od nich kaloryczne są lody jogurtowe, a najmniej kalorii mają sorbety
- Sezamki – są w nich tylko 3 składniki: ziarno sezamowe, cukier i glukoza (oba cukry proste), ale sezam obfituje w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K i witaminy z grupy B, jak również magnez, potas, wapń, żelazo, cynk i fosfor; jako roślina oleista zawiera cenne kwasy omega-3
Komentarze
Prześlij komentarz