10 detoksykacyjnych owoców i warzyw

     Oto 10 detoksykacyjnych owoców i warzyw, które warto dołączyć do codziennej diety:

  • buraki: dzięki zawartości betaniny poprawiają pracę wątroby, która jest naturalnym filtrem organizmu
  • cebula: poprawia krążenie i pracę jelit, co sprzyja wydalaniu toksyn; oczyszcza też skórę oraz działa moczopędnie
  • cytryny: działają odkażająco; zawarte w nich antyoksydanty niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za liczne choroby
  • gruszki: zawarte w nich twarde drobinki i garbniki pomagają w wydalaniu z organizmu szkodliwych substancji

  • jabłka: ich największym atutem są pektyny, które wymiatają z przewodu pokarmowego zalegające resztki; najlepiej je jeść ze skórką
  • kapusta: jest źródłem sulforafanu i wielu składników mineralnych; oczyszcza skórę i eliminuje wolne rodniki 
  • ogórki: zawierają 96% woda, która jest podstawą detoksu; sok z ogórków kiszonych oczyszcza jelita 
  • pietruszka: działa antyseptycznie i moczopędnie; pobudza pracę nerek i przyspiesza oczyszczanie z toksyn
  • pomidory: zawierają likopen, który jest silnym antyutleniaczem; mają też mnóstwo potasu, który zapobiega zatrzymywaniu wody
  • winogrona: zawierają dużo antyrakowego kwasu elagowego i resveratrolu; mają też krzem, który poprawia stan skóry

Komentarze

Popularne posty