10 detoksykacyjnych owoców i warzyw
Oto 10 detoksykacyjnych owoców i warzyw, które warto dołączyć do codziennej diety:
- buraki: dzięki zawartości betaniny poprawiają pracę wątroby, która jest naturalnym filtrem organizmu
- cebula: poprawia krążenie i pracę jelit, co sprzyja wydalaniu toksyn; oczyszcza też skórę oraz działa moczopędnie
- cytryny: działają odkażająco; zawarte w nich antyoksydanty niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za liczne choroby
- gruszki: zawarte w nich twarde drobinki i garbniki pomagają w wydalaniu z organizmu szkodliwych substancji
- jabłka: ich największym atutem są pektyny, które wymiatają z przewodu pokarmowego zalegające resztki; najlepiej je jeść ze skórką
- kapusta: jest źródłem sulforafanu i wielu składników mineralnych; oczyszcza skórę i eliminuje wolne rodniki
- ogórki: zawierają 96% woda, która jest podstawą detoksu; sok z ogórków kiszonych oczyszcza jelita
- pietruszka: działa antyseptycznie i moczopędnie; pobudza pracę nerek i przyspiesza oczyszczanie z toksyn
- pomidory: zawierają likopen, który jest silnym antyutleniaczem; mają też mnóstwo potasu, który zapobiega zatrzymywaniu wody
- winogrona: zawierają dużo antyrakowego kwasu elagowego i resveratrolu; mają też krzem, który poprawia stan skóry
Komentarze
Prześlij komentarz