lipa (2)
Lipa ma liczne właściwości zdrowotne: w ziołolecznictwie wykorzystuje się kwiaty i liście. Napar z kwiatów lipy obniża gorączkę i pomaga uporać się ze zmianami trądzikowymi. Z kolei herbata z liści łagodzi ból gardła i ułatwia zasypianie. Dodatkowo liście lipy są jadalne i bardzo smaczne, dzięki czemu znalazły zastosowanie w kuchni.
Zacznijmy jednak od początku. Lipa to drzewo, które może żyć do 300 lat i osiągać ponad 30 m wysokości. Lipa uznawana jest za narodowe drzewo Czechów, Słoweńców i Słowaków, występuje w wielu flagach i herbach. W Polskiej kulturze również znajdziemy wiele wzmianek o tym drzewie, co ciekawe, nazwa lipiec pochodzi właśnie od kwitnących w tym okresie lip.
Chociaż w strefie umiarkowanej wyróżniono aż 30 gatunków lipy, w Europie występuje ich tylko 2: lipa drobnolistna i szerokolistna. Sadzona w parkach, przy alejach albo w przydomowych ogrodach, może osiągnąć aż 35 m wysokości.
Mimo iż różnią się gatunkowo, lipa szerokolistna i drobnolistna mają takie same właściwości.
właściwości:
- działa napotnie i przeciwgorączkowo
- łagodzi kaszel (liście lipy mają działanie wykrztuśne oraz przeciwzapalne)
- ma właściwości rozkurczające i przeciwbólowe
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a zawarte w niej substancje śluzowe działają łagodząco na śluzówkę żołądka
- działa antyoksydacyjnie
- uspokaja
- łagodzi zmiany trądzikowe
- kwiaty lipy, podobnie jak liście zawierają takie składniki jak: aminokwasy, witaminy, sole mineralne, flawonoidy, kwasy organiczne, olejek lotny
Z kwiatów powstaje również pyszny i zdrowy miód. Właściwości miodu lipowego pomagają w walce z przeziębieniem, grypą i schorzeniami dróg oddechowych. Cechuje go także działanie antybiotyczne.
Liście lipy są jadalne, mają lekko słodkawy smak, dzięki czemu znalazły zastosowanie w kuchni. Sprawdzą się świetnie jako dodatek do sałatki.
Komentarze
Prześlij komentarz