lipa (2)

     Lipa ma liczne właściwości zdrowotne: w ziołolecznictwie wykorzystuje się kwiaty i liście. Napar z kwiatów lipy obniża gorączkę i pomaga uporać się ze zmianami trądzikowymi. Z kolei herbata z liści łagodzi ból gardła i ułatwia zasypianie. Dodatkowo liście lipy są jadalne i bardzo smaczne, dzięki czemu znalazły zastosowanie w kuchni.

    Zacznijmy jednak od początku. Lipa to drzewo, które może żyć do 300 lat i osiągać ponad 30 m wysokości. Lipa uznawana jest za narodowe drzewo Czechów, Słoweńców i Słowaków, występuje w wielu flagach i herbach. W Polskiej kulturze również znajdziemy wiele wzmianek o tym drzewie, co ciekawe, nazwa lipiec pochodzi właśnie od kwitnących w tym okresie lip.

    Chociaż w strefie umiarkowanej wyróżniono aż 30 gatunków lipy, w Europie występuje ich tylko 2: lipa drobnolistna i szerokolistna. Sadzona w parkach, przy alejach albo w przydomowych ogrodach, może osiągnąć aż 35 m wysokości.

    Mimo iż różnią się gatunkowo, lipa szerokolistna i drobnolistna mają takie same właściwości. 

właściwości:

- działa napotnie i przeciwgorączkowo

- łagodzi kaszel (liście lipy mają działanie wykrztuśne oraz przeciwzapalne)

- ma właściwości rozkurczające i przeciwbólowe

- pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a zawarte w niej substancje śluzowe działają łagodząco na śluzówkę żołądka

- działa antyoksydacyjnie

- uspokaja

- łagodzi zmiany trądzikowe

- kwiaty lipy, podobnie jak liście zawierają takie składniki jak: aminokwasy, witaminy, sole mineralne, flawonoidy, kwasy organiczne, olejek lotny

    Z kwiatów powstaje również pyszny i zdrowy miód. Właściwości miodu lipowego pomagają w walce z przeziębieniem, grypą i schorzeniami dróg oddechowych. Cechuje go także działanie antybiotyczne. 

    Liście lipy są jadalne, mają lekko słodkawy smak, dzięki czemu znalazły zastosowanie w kuchni. Sprawdzą się świetnie jako dodatek do sałatki.

Komentarze

Popularne posty