lody
Podobno lody wymyślono w Chinach za panowania dynastii Tang (618-907 roku n.e.). Robiono je z podgrzanego krowiego i koziego mleka, które następnie fermentowało. Tak powstała masa była potem zagęszczana mąką, mieszana dla aromatu z kamforą i chłodzona przed podaniem.
Podobno Aleksander Wielki uwielbiał miodowo-lodowe nektary i podobno organizował nawet specjalne wyprawy żołnierzy w góry po lód.
Pierwszy wafelek został wyprodukowany w 1860 roku przez pewnego Włocha, a przepis opatentowany w grudniu 1903. W następnym roku, na światowych targach w Ameryce, syryjski sprzedawca wafli zaczął je rolować na kształt rożka, by pomóc sąsiadującemu sprzedawcy lodów, któremu nieoczekiwanie zabrakło naczyń do serwowania deseru.
- wbrew obiegowej opinii lody mają mniej kalorii niż inne desery, jak np. pączki czy batony Snickers
- jedzenie lodów obniża temperaturę w gardle, a to zmniejsza obrzęk i przyspiesza gojenie się śluzówki np. po operacjach laryngologicznych, podczas anginy
- lody zawierają duże ilości wapnia (ale tylko lody produkowane z mleka a nie sorbety), poza tym są w nich witaminy A, B1, B2, PP
Na świecie jada się lody o różnych smakach. Przykładowo Amerykanie zajadają się lodami o smaku korzennym albo piwnym. W Rosji w bardzo eleganckich restauracjach podaje się lody czosnkowe jako przystawkę przed daniem głównym. W austriackiej kawiarni można zaś zamówić lody o smaku pomidorowym czy herbacianym oraz lody jedwabne.
Podobno Aleksander Wielki uwielbiał miodowo-lodowe nektary i podobno organizował nawet specjalne wyprawy żołnierzy w góry po lód.
Pierwszy wafelek został wyprodukowany w 1860 roku przez pewnego Włocha, a przepis opatentowany w grudniu 1903. W następnym roku, na światowych targach w Ameryce, syryjski sprzedawca wafli zaczął je rolować na kształt rożka, by pomóc sąsiadującemu sprzedawcy lodów, któremu nieoczekiwanie zabrakło naczyń do serwowania deseru.
właściwości:
- wbrew obiegowej opinii lody mają mniej kalorii niż inne desery, jak np. pączki czy batony Snickers
- jedzenie lodów obniża temperaturę w gardle, a to zmniejsza obrzęk i przyspiesza gojenie się śluzówki np. po operacjach laryngologicznych, podczas anginy
- lody zawierają duże ilości wapnia (ale tylko lody produkowane z mleka a nie sorbety), poza tym są w nich witaminy A, B1, B2, PP
Na świecie jada się lody o różnych smakach. Przykładowo Amerykanie zajadają się lodami o smaku korzennym albo piwnym. W Rosji w bardzo eleganckich restauracjach podaje się lody czosnkowe jako przystawkę przed daniem głównym. W austriackiej kawiarni można zaś zamówić lody o smaku pomidorowym czy herbacianym oraz lody jedwabne.
Komentarze
Prześlij komentarz